Vlahović: Dolazak Folksvagena bio bi izvor budućeg ekonomskog rasta

Dolazak automobilskog giganta "Folksvagen" u Srbiju mogao bi da bude izvor ukupnog budućeg ekonomskog rasta naše zemlje, ocenio je za Tanjug predsednik Saveza ekonomista Srbije (SES) Aleksandar Vlahović.
Predsednik SES-a kaže da, ukoliko je tačno da se "Folksvagen" odlučio da u našoj zemlji gradi proizvodni pogon, to će uticati na povećanje izvoza i eliminisanje robnog deficita koji Srbija danas ima.
 
"To je velika stvar za Srbiju, ukoliko je to tačno. To će značiti nove investicije koje se mere, ne stotinama miliona nego milijardama evra", rekao je Vlahović.
 
On objašnjava da su upravo ovakve investicije potrebne srpskoj ekonomiji, a o čemu će se upravo govoriti na 26. Kopaonik biznis forumu.
 
"Novosti" pišu da je nemački automobilski gigant "Folksvagen" odlučio da novu fabriku gradi u Srbiji, u konkurenciji Rumunije, Turske, Severne Makedonije i Bugarske. S druge strane, Dojče vele i "Blic" pišu da će konačna odluka o otvaranju fabrike nemačkog automobilskog giganta biti doneta krajem aprila.
 
"To znači istovremeno popravljanje eksterne pozicije Srbije, odnosno povećanje izvoza i eliminisanje robnog deficita koji Srbija danas ima", precizira predsednik SES-a.
 
Vlahović ukazuje da bi se u Srbiji ovom investicijom mogao značajno podići ukupan nivo zaposlenih, a efekte ovakve investicije mogla bi da osete brojna mala i srednja preduzeća u zemlji.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u nekoliko navrata je pomenuo Šumadiju kao adresu investicije koja bi u potpunosti "promenila krvnu sliku naše ekonomije", a kako pišu "Novosti", prvi četvorotočkaši iz srpskog "Folksvagena" trebalo bi da izađu 2023. godine. 
 
Taj beogradski list precizira da bi nova "Folksvagenova" fabrika trebalo da ima kapacitet od 300.000 automobila godišnje i da bi našem izvozu doprinosila sa 4,5 milijardi evra.
 
U Srbiji bi, navode, trebalo da se proizvodi pet modela iz "Folksvagenove", "Škodine" i "Seatove" game, odnosno marki vozila koje su sastavni deo nemačke firme.
 
Prema ranijem pisanju medija, investicija je vredna oko 1,4 milijarde evra, a planirano je da fabrika ima 5.000 zaposlenih, od čega čak 650 inženjera.
  • Toša

    07.03.2019 13:27
    Naravno ekonomski rast za investitore (i neke naše učesnike). Investitori dobiju po 10.000 eura po radniku a radnik minimalac. Dozvolili smo da budemo najjeftinija radna snaga. A da mi malo okrenemo, pa našim privrednicima damo po 10.000 eura po zaposlenom, a političarima po minimalac., pa da vidite onda privredni rast.
  • *-.-*

    04.03.2019 23:19
    *-.-*
    mi mislili da se on bavio politikom, a ono ispade da je to njemu bila puka zabava; a kad je rešio da prestane da se zabavlja, jer mu je AV pripretio istragom privatizacija, onda je krenuo u ozbiljne i konstruktivne radove na dekonstrukciji privrede i ekonomije ... sa državom.
    http://www.bcg.co.rs/ under clients ***** NEWS.MEDIA.HEADLINES.
    E, Jorgobanka, Jorgobanka, znalo se od početka da ti veze sa ekonomijom nemaš.
  • Nikola Skejdz

    04.03.2019 18:54
    Ewj bre
    Bravo gospodine Vlahovicu. Dobro covek govori, kao i uvek.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija