Privreda u Srbiji raste sporije nego u regionu

Uzrok negativnih trendova u srpskoj privredi je kombinacija unutrašnjih slabosti, kao što je pad proizvodnje struje i uglja EPS-a zbog lošeg upravljanja kompanijom i spoljnih faktora, kao što je usporavanje privrede u Evropskoj uniji, pad proizvodnje automobila i prohibitivne carine Kosova i Metohije za robu iz Srbije, rečeno je na predstavljanju Kvartalnog monitora na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.
Privreda u Srbiji raste sporije nego u regionu
Foto: Pixabay
"Osnovni problem privrede je niži trend rasta od proseka zemalja Centralne i Istočne Evrope. Ne može se celo usporavanje privrede pripisati usporavanju EU. U prva tri kvartala prošle godine kvartalni rast BDP-a bio je oko jedan odsto, a u četvrtom kvartalu 0,3 odsto, što je oko 1,2 odsto na godišnjem nivou. Nijedna zemlja CIE nema toliko usporavanje u poslednjem kvartalu, što ukazuje da su problemi unutrašnji. Ono što država može da uradi jeste da reši problem lošeg menadžmenta u EPS-u, ali umesto toga vlada minimizira štetu ili je čak negira", rekao je Milojko Arsić, glavni urednik Kvartalnog monitora.
 
On je ukazao na potrebu za antirecesionim merama države, s obzirom na to da postoji fiskalni prostor između budžetskog suficita i umerenog deficita do jedan odsto BDP-a koji ne bi ugrozio javni dug.
 
"Najveći efekat imaju javne investicije, kao i ulaganje u nauku i inovacije. Država bi trebalo da odustane od dividendi javnih preduzeća, jer imamo apsurd da se uzima novac iz javnih preduzeća za investicije za suficit budžeta", napominje Arsić, dodajući da je to možda bilo opravdano 2014. i 2015, ali ne i sada.
 
Arsić ukazuje i na veliki rast deficita platnog bilansa poslednje dve godine, pre svega zbog jačanja dinara u odnosu na evro.
 
"Rast robnog deficita ne može se objasniti samo uvozom opreme zbog investicija, jer i druge zemlje CIE koje su imale visoke stope rasta su istovremeno imale ravnotežen platni bilans ili čak suficit. Jačanje dinara od šest odsto u odnosu na evro poslednje dve godine nema uporište u realnoj snazi ekonomije, a istovremeno produktivnost stagnira. Samo još hrvatska kuna i rumunski lej je jačao u odnosu na evro u CIE, sve ostale valute su slabile", upozorio je Arsić napominjući da bi NBS trebalo da interveniše tako da dopusti da dinar oslabi prema evru.
  • Cocco

    25.03.2019 07:45
    E, al' zato smo mi lideri razvoja u regionu!
  • Boki

    25.03.2019 07:15
    Koja privreda?
  • @

    25.03.2019 00:56
    Ako je istina ovo što Arsić već neko vreme potencira, onda je pravilnije reći da privreda u Srbiji ne postoji nego da "sporije raste" jer, po ranijim Arsićevim "istraživanjima", do povećanja BDP sa 2,5% na 3% došlo bi ukoliko bi EPS povećao proizvodnju za 4%.

    Zamislite na trenutak da vlasnik EPS više nije država ili prosto da EPS više ne proizvodi - kako bi se to odrazilo na BDP? Po Arsićevoj matematici to je jasno - BDP bi bio u minusu oko 12%. Da li je to realno stanje privrede? Ako jeste, onda nije jasno čije interese zastupa Arsić kada okrivljuje EPS za problem rasta privrede u Srbiji?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.