"Kiša pala u poslednji čas, smanjiće štete u poljoprivredi"

Stručnjak za poljoprivredu Miroslav Malešević rekao je da je kiša pala u poslednji čas i da će ublažiti štetu u poljoprivredi od suše, pre svega u prinosima pšenice.
"Kiša pala u poslednji čas, smanjiće štete u poljoprivredi"
Foto: 021.rs
On je za "Betu" rekao da je zbog suše tokom marta 50 odsto pšenice bilo ugroženo i preskočilo je neke faze bokorenja, pa će i prinosi prema sadašnjoj proceni, biti manji 20 do 30 odsto.
 
"Pšenica ne samo da je bila 'žedna' nego i 'gladna' jer zbog nedostatka vlage mineralno đubrivo nije moglo da se rastvori", rekao je Malešević.
 
Dodao je da je suša najviše ugrozila Vojvodinu, posebno severne krajeve i istočnu Srbiju.
 
Malešević je kazao da je dobro što je zahladilo jer će vlaga sporije isparavati i omogućiće i da prolećne kulture, kukuruz, soja i druge, brže niču.
 
Sušno i hladno proleće ugrozilo je jesenas zasejanu pšenicu, ječam i raž, a niske temperature su, po proceni stručnjaka, oko 90 odsto oštetile rane kajsije i trešnje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.