Gorenje planira da otpusti 270 radnika

Gorenje planira da otpusti 270 zaposlenih, što je malo više od šest odsto ukupnog broja zaposlenih, a reogranizacija kompanije predviđa novu organizaciju i sistematizaciju radnih mesta, objavili su u četvrtak slovenački mediji, a potvrdili i čelni ljudi proizvođača kućnih aparata, kojeg je prošle godine preuzela kineska korporacija Hisense.
Iz Gorenja u saopštenju takođe navode da će smanjenje zaposlenih najviše zahvatiti srednji menadžment i pomoćne službe, delom tzv. mekim metodama, kao što su penzionisanje i slanje na čekanje, ali će biti i otkazivanja ugovora o radu.
 
Kako navode mariborski dnevnik "Večer" i portal Siol.net, sindikat je u četvrtak na sastanku s poslovodstvom odbacio ponuđeni predlog kriterijuma o tome ko će ubuduće u Gorenju, koji je prošle godine poslovao s gubitkom od 111 miliona evra, biti prekobrojan, uz napomenu da je spreman na "najradikalnije oblike sindikalne borbe".
 
Gorenje najavljuje da reorganizacija i optimizacija poslovanja neće biti ograničena na matičnu kompaniju, već sve firme-ćerke i poslovne jedinice u inostranstvu.
 
Uznemirenost među radnicima, kako se čini, izazivaju i najave šire reorganizacije Gorenja, koji je među najznačajnijim slovenačkim izvoznicima, a u okviru kojeg bi moglo biti upitno i više radnih mesta iako su to u upravi u četvrtak opovrgnuli.
 
U Gorenju navode kako se kompanija početkom marta transformisala iz deoničarskog u društvo s ograničenom odgovornošću, kako bi se pojednostavilo upravljanje i omogućilo "učinkovitije upravljanje i donošenje odluka unutar grupe", čime će se brže moći odgovoriti na izazove i promene u zahtevnom poslovnom okruženju, iskorišćavanje sinergije s Hisensom i smanjenje operativnih troškova.
 
Najavljuju da će transformacija poslovanja biti prioritet u svim područjima poslovanja u idućim mesecima, te da su početkom aprila pokrenute procedure za reorganizaciju poslovnih procesa na nivou grupe kao celine.
 
Kako navode, u toku je "integracija nekih prodajnih odeljenja Gorenja u inostranstvu s Hisenseovim kompanijama". Takve su racionalizacije već sprovedene na tržištima Velike Britanije, Francuske i Italije, a uskoro i u Rusiji i Češkoj.
 
Inače, o budućoj saradnji Slovenije i Kine, kao i kineskim investicijama u Sloveniji, bilo je reči i tokom poseta delegacije slovenačke vlade Pekingu, koju vodi ministar privrede Zdravko Počivalšek, koji je posetio i Hisense.
 
Kako prenose slovenački mediji, Počivalšek je kineskim zvaničnicima izrazio spremnost i otvorenost vlade na buduće investicije i dolazak kineskog kapitala u Sloveniju.
  • ns

    26.04.2019 10:19
    ns
    Nadam se da ce kinezi nauciti da prave masine za ves od slovenaca. Ovo njihovo djubre sto prodaju kuci ucebava i razvlaci garderobu. Uzas blagi. Little swan i Ostalo djubre

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.