Firme iz Srbije u ofšor zone iznele skoro milijardu evra

Firme koje posluju u Srbiji iznele su prošle godine u ofšor zone 930 miliona evra.
Firme iz Srbije u ofšor zone iznele skoro milijardu evra
Foto: Pixabay
Prema podacima Narodne banke Srbije, najviše novca je otišlo u Hong Kong (764 miliona evra), zatim u Singapur (67,3 miliona evra) i na Britanska Devičanska Ostrva (22 miliona evra), piše "Blic".
 
Milioni evra istovremno su transferisani i ka Panami (10 miliona evra), Lihtenštajnu, Maršalskim Ostrvima (devet miliona evra), Dominikani, Libanu, Belizeu i Sejšelima (tri miliona evra). Interesantno je i da se redosled ovih zemalja značajno promenio u od odnosu na pre nekoliko godina. Tako je, recimo, u 2015. godini na prvom mestu bila Holandija, dok su drugo i treće mesto delile Luksemburg u Britanska Devičanska Ostrva.
 
Prvih deset zemalja su prošle godine činile preko 97,7 odsto ukupnih plaćanja prema ofšor zonama. Najveći deo plaćanja su obavila preduzeća iz metalske industrije, čak 44 odsto. U ofšor zone su novac iznosila i preduzeća za usluge bežične i kablovske telekomunikacije (sedam odsto), firme za proizvodnju računara i periferne opreme (sedam odsto), za trgovinu električnim aparatima za domaćinstvo (šest odsto), nespecijalizovanu trgovinu na veliko (pet odsto) i proizvodnju električne opreme za motorna vozila (dva odsto).
 
Najpoznatije ofšor zone u svetu nalaze se, kako u minijaturnim državama, poput Lihtenštajna, Monaka, ali i jakim evropskim ekonomijama, kao što su Belgija, Švajcarska, Austrija, zatim grad London. U Aziji i Latinskoj Americi, takođe, postoje brojni "poreski rajevi", a najpoznatiji su u Hongkongu i Makau.
 
Ofšor kompanije su legalan način poslovanja, ali i mnogo jeftiniji i lakši nego što je to u zemljama koje ne slove za poreske rajeve. One mogu pomoći da se legalno izbegnu porezi, finansijske kontrole i druge prepreke u poslovanju.
 
Motiv za osnivanje ovakvih kompanija može da bude i prikrivanje pravog vlasnika. Takođe, vlasnik firme iz ofšor zona pri njenoj prodaji ne plaća porez na kapitalnu dobit. Ako knjiži profit u ofšor zoni vlasnik tamo može da isplati i dividendu i ponovo izbegne oporezivanje u Srbiji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.