Tabaković: Srbija je sada zemlja u kojoj se lakše posluje i nalazi posao

Strane direktne investicije u Srbiji dostigle su u prva četiri meseca 1,2 milijarde evra, rekla je Jorgovanka Tabaković, guvernerka Narodne banke Srbije.
Kako kaže, "to je rast od 14 odsto u odnosu na isti period prošle godine i rezultat je boljeg poslovnog ambijenta, povoljnih finansijskih uslova i ubrzane realizacije infrastrukturnih projekata".
 
"Priliv kapitala na finansijskom računu, u najvećoj meri po osnovu stranih direktnih investicija od preko milijardu evra od početka godine, pokrio je deficit tekućeg računa i rezultirao rastom deviznih rezervi. U srednjem roku očekuje se dalji rast izvoza i postepeno smanjenje spoljne neravnoteže", navela je Tabaković.
 
To se pozitivno odražava na kreditni rejting i premiju rizika zemlje, dodala je.
 
"Tome u prilog govori i sniženje premije rizika, merene indeksom EMBI, koji je početkom maja za Srbiju blizu svog istorijskog minimuma. To potvrđuju i ulaganja stranih investitora u državne hartije od vrednosti, o čemu svedoči uspešna realizacija na aukciji sedmogodišnjih dinarskih državnih hartija od vrednosti ovog meseca", navela je guvernerka.
 
Srbija je, kako je istakla, sada zemlja u kojoj se lakše posluje i nalazi posao, a životni standard raste na održivim osnovama.
  • dzo

    21.05.2019 11:26
    to misli na sebe
    dobro se uvalila, ajde sada idi
  • Tosa

    21.05.2019 10:29
    Da vidimo ko je ludji
    Ovde se ne zna ko je ludji, oni ili mi koji to sve trpimo.
  • Luda

    20.05.2019 13:56
    Zema
    Da li si ti normalna i u kojoj drzavi zivis?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija