Narodna banka upozorila građane na neovlašćeno pružanje bankarskih usluga

Narodna banka Srbije je danas upozorila građane na neovlašćeno pružanje bankarskih usluga.
Narodna banka upozorila građane na neovlašćeno pružanje bankarskih usluga
Foto: 021.rs
NBS je saopštila da se jedan broj privrednih društava bavi unovčavanjem čekova uz naplatu provizije, kao i isplatom određenog iznosa novčanih sredstava u zamenu za sredstvo obezbeđenja (nakit, motorna vozila, nekretnine i druge vrednosti) i uz određeni iznos kamate.
 
Kako je navedeno, NBS je uočila i da jedan broj privrednih društava nudi građanima investiranje novčanih sredstava uz reklamu u kojoj se garantuje isplata dobiti.
 
"Ukazujemo da pružanje ovih usluga predstavlja zapravo neovlašćeno kreditiranje, odnosno neovlašćeno primanje depozita", navedeno je u saopštenju.
 
Centralna banka podseća da je Zakonom o bankama propisano da se niko osim banke ne može baviti primanjem depozita, davanjem kredita i izdavanjem platnih kartica, osim ako je za to ovlašćen zakonom. Tim zakonom je određeno da je banka akcionarsko društvo sa sedištem u Srbiji, koje ima dozvolu za rad NBS i obavlja depozitne i kreditne poslove.
 
"Ukazujemo da je obavljanje delatnosti kreditiranja bez izričitog zakonskog ovlašćenja ili primanja depozita bez dozvole Narodne banke Srbije zakonom predviđeno kao krivično delo", upozorili su u NBS i naglasili da samo banka koja ima dozvolu za rad izdatu od strane NBS može da se bavi davanjem kredita i primanjem depozita.
 
Pod određenim uslovima i uz prethodnu dozvolu NBS, kredite radi izvršavanja platnih transakcija mogu odobriti i platne institucije i institucije elektronskog novca. Pored toga, na osnovu zakonskog ovlašćenja, kredite mogu odobravati i neke druge institucije, kao što je Fond za razvoj.
 
U NBS su ukazali i da su svi depoziti građana položeni kod banaka osigurani do iznosa od 50.000 evra, što treba da pruži dodatnu sigurnost građanima i utiče na jačanje finansijske stabilnosti.
 
"Ukazujemo građanima da ako novčana sredstva poveravaju ili pribavljaju od privrednih društava koja nemaju dozvolu za rad Narodne banke Srbije, postoji značajan rizik da neće svoja sredstva povratiti ili da će njihovo poverenje biti zloupotrebljeno", navodi se u saopštenju i ističe da u takvoj situaciji NBS nije u mogućnosti da štiti njihova prava i interese jer nema ovlašćenja da vrši kontrolu poslovanja takvih privrednih društava.
 
Naglašeno je i da će građanima u tom slučaju biti onemogućeno ili bitno otežano da svoja prava zaštite i pred sudom, budući da su ugovori koji su protivni prinudnim propisima ništavni.
  • hh

    28.05.2019 17:12
    hh
    mozete da tuzite banke za provizije i obrade kredita sto su bespravno naplatili,pozz
  • milicica

    28.05.2019 15:55
    lako resiv problem
    Pa ovo je drzava lex specijalis ,zakon se menja uredbama pa onda donesite zakon,uredbu ili sta vec hocete pa neka NBS ima prava da kontrolise i kaznjava ,sud osudjuje a vi bedo od drzave pustate da se mesetari a ja naivna ne vidim da vama i njima to koristi. Dosta vise postanite vec jednom pravna drzava, hapsite i o s u dj u j t e krivce,tajkune i kriminalce i ici ce se napred i necemo ni morati u EU koja nas nece.
  • Djordje

    28.05.2019 13:42
    Neverovatno
    Dobro bi bilo da se propisi postuju a da se ne krsi clan 21. Ustava RS, a zapravo sve se zasniva na diskriminaciji, sto je tebi dopusteno nije nekom drugom. Verujte imao sam uvide u razne bankarske kredite sa raznim kolateralima i normalno propale firme krediti ne vraceni, NBS kao i nadlezna i nije nadlezna, nikom nista u bankama ne fali, oni kao upravljaju rizicima, pa imaju mogucnost ugradnje sa onim koji podizu kredite, svima njima lepo dele oare ne vracaju kredite, kada oreteraju onda banka pukne kao pre nekoliko godina jada je 10% od broja banaka otislo u stecaj, pijedinci se bogate, kupuju ono za sta nisu mogli da zarade, poreklo imovine se ne kontrolise i to je nasa realnost, opsta ludnica pa kako se ko snadje
    Jefferson

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.