Huavej vratio zaposlene Amerikance kući, prekinuti kontakti sa partnerima iz SAD

Kineski tehnološki gigant Huavej naredio je svojim zaposlenima da otkažu tehničke sastanke sa kontaktima iz SAD i poslao u domovinu brojne američke radnike koji su radili u sedištu te firme u Kini, javio je britanski list Fajnenšel tajms.
Huavej vratio zaposlene Amerikance kući, prekinuti kontakti sa partnerima iz SAD
Foto: Pixabay
Potezi kineske kompanije dolaze u vreme rastućih tenzija između SAD i Kine oko trgovine i tehnologije, u kojoj je Huavej glavna meta Vašingtona. 
 
Britanski list je preneo reči glavnog stratega Huaveja, Danga Venšuana, da su američki državljani, zaposleni u sektoru za istraživanje i razvoj, vraćeni u domovinu pre dve nedelje, pošto su kineska kompanija i njenih 68 filijala stavljeni na crnu listu Ministarstva trgovine SAD.
 
Time je američkim firmama zabranjeno da prodaju tehnologiju Huaveju bez odobrenja vlade SAD. Dang je rekao i da je Huavej ograničio interakcije između svojih zaposlenih i američkih državljana, navodi FT.
 
Huavej nije želeo da komentariše navode britanskog lista. Kinesko ministarstvo trgovine objavilo je da će sačiniti listu stranih preduzeća, organizacija i pojedinaca koje smatra "nepouzdanim entitetima", što je verovatno odgovor na američku crnu listu. 
  • The Lalosh

    02.06.2019 08:06
    Dokon pop za Djakona
    Cifre su tolike da će ti se mozak zavrteti. Ali u korist Kine:

    U.S. goods and services trade with China totaled an estimated $737.1 billion in 2018. Exports were $179.3 billion; imports were $557.9 billion. The U.S. goods and services trade deficit with China was $378.6 billion in 2018.

    Dakle, za one koje mrzi da prevode, ukratko, u 2018. Amerika je u ukupno u deficitu 378,6 milijardi dolara.

    Izvor:
    https://ustr.gov/countries-regions/china-mongolia-taiwan/peoples-republic-china
  • DjakoN

    01.06.2019 22:44
    opop
    Kina je duznik amerima oko 1,5 biliona dolara.
  • lanceMi

    01.06.2019 19:23
    SAD
    Ladno su ameri toliko ograniceni da ne razumeju da su oni jedini koji gube.
    Kina, jedina zemlja na Zemlji koja nije zaduzena, najverovatnije nece ni osetiti ove mere SADa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija