I Crna Gora ima problem sa manjkom radne snage, najbrojniji sezonci iz Srbije i BiH

Crnogorske Plantaže, jedan od najvećih proizvođača grožđa i vina u jugoistočnoj Evropi, ponovo se susreće s manjkom radne snage.
I Crna Gora ima problem sa manjkom radne snage, najbrojniji sezonci iz Srbije i BiH
Foto: Pixabay
Zahvaljujući mehanizovanom sistemu berbe, dobar deo posla obavi se mašinama, ali ipak za određene poslove, neophodno je angažovanje radnika.
 
U susret berbi vinskog grožđa ova kompanija potražuje sezonske radnike iz celog regiona, nudeći im zaradu i do 35 evra na dan. Za poslove na plantažama u avgustu ovoj kompaniji potrebno je 700 radnika.
 
Na najvećem vinogradu u Evropi površine 2,3 hiljade hektara, trenutno je aktuelna berba breskvi.
 
Angažovano je oko 40 radnika, ali pravi poslovi tek slede. U narednim mesecima, ova kompanija uposliće još oko 700 radnika, uglavnom iz zemalja regije. Radnici angažovani na berbi, zavisno od učinka, mogu da zarade i do 35 evra dnevno, uz osiguranu hranu i smeštaj.
 
Na zasadima breskve na Ćemovskom polju u Podgorici, čija je berba u toku, radnici iz BiH i Srbije najbrojniji su, tek poneki radnik je iz Crne Gore. Uprkos dosta dobrim uslovima sve je teže naći radnu snagu, bilo iz Crne Gore ili regiona.
 
"Svi imaju isti problem. Zvale su nas kolege iz BiH, Hrvatske, Srbije, veliki broj radnika je otišao u EU. Na poslovima berbe stonog grožđa prosek se kreće oko 20 evra, dobri radnici mogu da zarade i do 35 evra, imamo obezbeđenu hranu i spavanje i plus im obezbedimo prevoz. Te uslove da smo ponudili pre deset godina, imali bi dve hiljade radnika, a sada vrlo teško možemo da obezbedimo radnike", kaže Dušan Kankaraš, direktor Vinogradarsko-voćarske proizvodnje kompanije 13. jul-Plantaže.
  • Zainteresovan

    30.06.2019 13:11
    Koliko sati se radi na dan za tih 35evra... 8, 12, 16?
  • cluffas

    30.06.2019 12:38
    U Nemackoj slicni poslovi a dnevnica je od 72eur-150eur za 8h posla.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.