Makron u Srbiju dolazi sa delegacijom privrednika, šansa za IT, industriju nameštaja i poljoprivredu

Dolazak francuskog predsednika Emanuela Makrona u Beograd istakao je i činjenicu da robna razmena dve zemlje od 2013. raste po stopi većoj od sedam odsto.
Makron u Srbiju 15. i 16. jula dolazi ne samo sa političkim savetnicima, već sa delegacijom privrednika.
 
Izuzetno zahtevno tržište Francuske, koje broji skoro 67 miliona stanovnika i čija teritorija obuhvata petinu površine Evrope, za Srbiju je značajan izazov, jer se preko Francuske može obezbediti veći izvoz naših proizvoda, ne samo u tu zemlju, već i u zemlje Magreba, odnosno u bivše francuske kolonije Maroko, Alžir, Tunis i Libiju.
 
Podaci kažu da je 2013. robna razmena između dve zemlje bila 718 miliona evra, a prošlu godinu završili smo sa razmenom od 1,054 milijardi evra.
 
"Ako posmatramo prvih pet meseci 2019. godine u odnosu na isti period prošle godine, već smo na pola milijarde evra. Znači, za nekih 13,7 procenata smo ove godine napravili više robne razmene, nego u istom periodu prethodne", kaže direktorka Sektora za međunarodne ekonomske odnose u Privrednoj komori Srbije Jelena Jovanović.
 
Međutim, robnu razmenu prati deficit sa srpske strane.
 
Za prvih pet meseci ove godine, Srbija je izvezla robe u Francusku u vrednosti od oko 200 miliona, a uvezli smo robe za oko 300 miliona evra. Prostor za unapređenje privredne saradnje, kaže Jovanović, krije se u sektoru industrije nameštaja, poljoprivredi, IT i startap tehnologijama.
 
Francuske firme zapošljavaju 11.000 ljudi
 
Direktorka Francusko-srpske privredne komore Sanja Ivanić ukazuje na to da francuske firme u Srbiji zapošljavaju oko 11.000 naših građana.
 
Podaci kažu i da su Francuzi u proteklih devet godina investirali oko 1,5 milijardi evra u našu privredu. Ivanić podseća na dve velike investicione koncesije, u deponiju Vinča i aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu.
 
Polovina francuskih kompanija koje posluju u Srbiji, inače, bave se proizvodnjom, a postoji značajan broj preduzeća u oblasti poljoprivrede, među njima Somboled i Mlekoprodukt, koji su godinama prisutni u našoj zemlji.
 
Mogućnost proizvodnje u Srbiji takođe je na agendi, a za francuske investitore, kaže Ivanić, sve privlačnija je automobilska industrija.
 
"Cela oblast automobilske industrije je zanimljiva za francuska predzeća. Primetili smo dolazak velikog broja malih i srednjih predzeća koja se interesuju da budu dobavljači u celom tom lancu", kaže Ivanić.
 
Takođe, zainteresovani su i za druge sektore, poput digitalnih tehnologija, što nije neobično, podseća, budući da je Francuska poznata kao zemlja sa najvećim brojem startapa.
 
U našoj zemlji, pokazuje statistika, posluje 395 francuskih preduzeća, a od početka godine, 13 novih francuskih kompanija je započelo posao u Srbiji.
 
Struktura razmene
 
Francuzima prodajemo najviše delove za automobilsku industriju, žitarice, prerađenu malinu, kupinu, višnju, dok s druge strane najviše uvozimo lekove, automobile, hemijske preparate za tretiranje biljaka... Kompanije iz Francuske interesuju se takođe i za projekte vezane za termocentrale, izgradnju minihidrocentarala u Srbiji, kao i za investiranje u solarne i druge obnovljive vidove energije.
 
Malo je poznato da, pored političkih veza dve zemlje koje se protežu do srednjeg veka, istorija ekonomskih i trgovinskih veza Srbije i Francuske datira još od 1878. godine i Berlinskog kongresa. Početkom 20. veka, Kraljevina Srbija potpisuje nekoliko ugovora sa Francuskom koji su se ticali naoružavanja srpske vojske, dok 1904. počinje sa radom Francusko društvo borskih rudnika, a finansijske veze dve država krunisane su osnivanjem Francusko-srpske banke u Beogradu, 1910. godine.
 
U periodu SFRJ, brojna jugoslovenska preduzeća izvozila su u Francusku, saradnja dve države je jačala sve do 90-tih godina i raspada zajedničke države.
  • Igor

    14.07.2019 21:25
    A VW tvornica ništa?
  • Nika

    14.07.2019 18:22
    Jasenovac
    Makron ako je stvarno prijatelj srpskog naroda da poseti Jasenovac i pokloni se žrtvama genocida NDH.
  • hm

    14.07.2019 17:19
    namestaj
    Indjija je imala fabriku namestaja koju je zatvorio Jes...
    Dakle, u poslednjih 30 godina se samo radi na stetu drzave.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija