SAD odložile uvođenje carine na robu iz Kine

Američka administracija odložila je za 15. decembar uvođenje tarifa od 10 odsto na određene kineske proizvode, uključujući laptopove i mobilne telefone, čija je primena prvobitno bila planirana od 1. septembra, saopštila je danas Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika.
SAD odložile uvođenje carine na robu iz Kine
Foto: Pixabay
Takav potez Kancelarije je najavljen samo nekoliko minuta nakon što je kinesko Ministarstvo trgovine saopštilo da je vicepremijer Kine Lju He telefonom razgovorao sa američkim trgovinskim zvaničnicima.
 
Među ostalim proizvodima, na koje će biti odložena primena tarifa do polovine decembra, nalaze se računari, konzole za video igrice, određene igračke, kompjuterski monitori i neki artikli obuće i odeće, navodi se u saopštenju Kancelarije trgovinskog predstavnika SAD. Posebna grupa proizvoda će takođe biti izuzeta na bazi zdravstvenih, sigurnosnih, faktora nacionalne bezbednosti i drugih, dodaje se u saopštenju.
 
Investitori iz tehnološkog sektora pozdravili su vest o izuzećima, što je podiglo akcije proizvođača čipova za 2,8 odsto, dok su akcije Epla porasle za više od 5 procenata.
 
Tramp je 1. avgusta najavio da će uvesti carine na 300 milijardi dolara vrednu kinesku robu, jer Kina, kako je rekao tada, nije ispunila obećanje o kupovini većih količina američkih poljoprivrednih proizvoda. Kancelarija trgovinskog predstavnika SAD objaviće dodatne detalje i spiskove određenih vrsta proizvoda za koje će važiti najnovija mera.
  • lanceMi

    14.08.2019 07:26
    Ha, ha ameri mogu samo sebe ostetiti ovim postupkom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.