Blumberg: Najveće rezerve litijuma u Evropi su u Srbiji

Po procenama, najveće rezerve litijuma u Evropi nalaze se u Srbiji, piše američki ekonomski sajt "Blumberg" pod naslovom "U zaboravljenom kutku Evrope možda je zakopano bogatstvo".
Blumberg: Najveće rezerve litijuma u Evropi su u Srbiji
Foto: Pixabay
Prema nekim procenama, najveće evropske rezerve litijuma, metala koji se koristi za proizvodnju baterija, su u Srbiji, ali teži deo posla je doći do njega.
 
"Ipak, pred Srbijom je mogućnost da postane novi evropski front ekonomske borbe s Azijom", piše u članku čiji je autor posetio selo Klinovac, kod Bujanovca, gde se veruje da ima litijuma.
 
Dok se potraga za litijumom sve više pojačava širom sveta, "Blumberg" procenjuje da će se u sledećih 11 godina potrošnja baterija s litijumom povećati za osam puta. Procenjene količine tog metala u Srbiji su najveće u Evropi, a "nezasita glad za baterijama koje napajaju sve, od iPhone-a do automobila Tesla, podstiče volju kompanije Rio Tinto Group da prouči ekonomičnost kopanja u Srbiji".
 
Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, piše "Blumberg", u februaru je to nazvao "jednom od najvećih nada za Srbiju" i pozvao kompanije da ubrzaju posao kako bi pokrenule proizvodnju.
 
U srcu "litijumskih snova Srbije" nalazi se mineral otkriven 2004. godine i nazvan "jadarit" po rečici Jadar, u zapadnom delu Srbije, gde je nadjen. On uz litijum sadrži bor koji se koristi u proizvodnji keramike i mineralnog djubriva i materijala za izolaciju.
 
Češka i Austrija takođe proučavaju svoj potencijal iskopavanja litijuma, Rumunija ponovo otvara rudnike retkih minerala, a međunarodne kompanije šire proizvodnju baterija u Evropi, izmedju ostalog u Poljskoj.
 
Ali, piše "Blumberg", zalihe litijuma u Srbiji, ako se može profitabilno doći do njih, dovoljno su velike da pomognu čitavom evropskom kontinentu da se takmiči sa razvojem Azije, posebno Kine, trećeg po veličini svetskog proizvođača litijuma i vrhunskog proizvođača litijum-jonskih baterija.
 
Jedna od najvećih svetskih rudarskih kompanija Rio Tinto i istraživačka kompanija sa sedištem u Australiji "Jadar Lithium Plc" proveravaju koliko je litijuma u Srbiji. Rio Tinto je odbio izjavu za "Blumberg", a "Jadar Lithium", koji čini grupa nepoznatih investitora koje zastupa "JPMorgan Chase & Co", odbio je da precizira gde istražuje.
 
Optimistične procene države i preliminarno istraživanje nagoveštavaju da bi u Srbiji moglo biti čak 200 miliona tona rude litijuma, dok američki Geološki institut kaže da ima milion tona identifikovanih rezervi, ali već i to Srbiju čini jednim od najbogatijih izvora litijuma u ​​Evropi.
 
Pošto je proizvodnja litijuma u svetu 2018. godine skočila za 25 odsto, teško bi bilo svrstati veličinu potencijalne ponude Srbije, kao što je već slučaj s Bolivijom koja ga takodje ne proizvodi, a ima najveće rezerve tog metala u svetu. S druge strane, rastuća ponuda je drastično oborila cenu litijuma, te najveći proizvodjači i rudnici smanjuju proizvodne planove, a tome doprinosi i usporavanje privrednog rasta Kine.
 
"Blumberg" prenosi da su za početak eksploatacije litijuma u Srbiji potrebne bar još tri godine, ali da vlasti već podržavaju pripremanje preduzeća za preradu litijuma i za proizvodnju baterija o čemu je za sajt govorio i Nenad Antić, zamenik gradonačelnika Vranja, najvećeg grada u blizini Klinovca gde je jedno od potencijalnih nalazišta tog metala.
  • Mad Hatter

    01.09.2019 23:45
    Ana je sve rekla u svom komentaru. Od A do Z.
  • Komsha

    31.08.2019 10:30
    Sva sreca
    Sva sreca pa smo prodali ili poklonili sve rudnike...
  • Dejan

    30.08.2019 13:46
    Posao
    Zasto vi minorni narode i nistavne jedinke brinete o nacionalnom blagu ? Vec su svog coveka postavili odavno da pripremi teren za besplatno vadjenje rude a mozda cak i preradu,ako ne znate ko im je covek onda nemate mesta na ovim komentarima ni jedno jedino slovo ! Znaci,sve je pod kontrolom,ceka se veca cena litijuma zbog povocanja broja hibridnih auta i onda nastupaju oni koji su sve to smislili ! The End, ok !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija