Amerikanci najbogatija nacija na svetu, pretekli Švajcarce

Amerikanci su sada najbogatija nacija na svetu jer su pretekli Švajcarce, dok se u ostatku sveta postepeno "topi" bogatstvo.
Amerikanci najbogatija nacija na svetu, pretekli Švajcarce
Foto: Pixabay
To je posledica zbrke oko Bregzita i američko-kineskog trgovinskog rata, pokazuju rezultati istraživanja.
 
Prema najnovijem Izveštaju o globalnom bogatstvu nemačke osiguravajuće kuće Alijanca (Allianz), prosečna neto finansijska imovina ljudi koji žive u SAD iznosi 184.411 evra (203.128 dolara) po glavi stanovnika, u odnosu na 173.838 evra koliko iznosi privatno bogatstvo jednog Švajcarca. Navedeni podaci su za 2018. godinu.
 
Uspon SAD na sam vrh liste najbogatijih nacija uglavnom se duguje snazi dolara, kao i američkim domaćinstvima koja su glavni pokretač rasta globalnog protoka sredstava, budući da dve trećine od svih ušteda u industrijalizovanim zemljama potiče iz SAD-a, poručuju iz te osiguravajuće kuće.
 
U izveštaju se navodi i da je nova štednja uknjižila globalni rekord, s obzirom na to da je porasla za 22 odsto na više od 2.700 milijardi evra. To je pripisano prošlogodišnjoj poreskoj reformi u SAD, zahvaljujući kojoj su građani SAD povećali nove uštede za 46 odsto.
 
Iako su SAD zauzele prvo mesto u izveštaju, Švajcarska je i dalje u vrhu kada se radi o bruto finansijskoj imovini po glavi stanovnika, sa cifrom od 266.318 evra u odnosu na 227.364 evra koliko iznosi za SAD.
 
I Švajcarska i SAD su, takođe, daleko ispred trećeplasiranog Singapura, gde ukupno neto finansijsko bogatstvo po glavi stanovnika iznosi 100.370 dolara.
 
Generalno gledano, izveštaj Alijanca je prilično pesimističan u pogledu perspektiva globalnog bogatstva, a takođe je ukazano da je rast globalnog finansijskog bogastva u 2018. pao za 0,1 procenat, prvi put od finansijske krize 2008. godine. Za to su okrivljeni trgovinski rat između SAD i Kine, neizvesnost oko Bregzita koja je povećala geopolitičke tenzije i "pooštravanje monetarnih uslova".
  • mjaukalo

    24.09.2019 13:53
    Jesu kad se ti dolari koji se stampaju 24/7 (potrosice nam svu hartiju) podele po glavi stanovnika, a stanovnici koji dobijaju taj novac su iskljucivo oni na vrhu koji stampaju, a ostatak dobija neke mrvice, a i te mrvice im uzmu preko kredita posto su vecina njih zaduzeni
  • D

    23.09.2019 23:21
    .
    Da li se u kalkulaciju uzima i spoljni dug?
  • Skretničar

    23.09.2019 15:34
    Zapravo ne toliko ni Amerikanci koliko žitelji Kalifornije...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.