Nova ekonomija: Srbija poklanja zemljište vredno 6,25 miliona evra nemačkom MTU

Država Srbija pokloniće nemačkom investitoru MTU zemljište vredno 6,25 miliona evra za izgradnju pogona u Novoj Pazovi za održavanje, popravku i remont vazduhoplovnih motora i prateće usluge, saznaje Nova ekonomija.
Nova ekonomija: Srbija poklanja zemljište vredno 6,25 miliona evra nemačkom MTU
Foto: Pixabay
Član Upravnog odbora MTU Aero Engines Mihael Šrajeg je u maju ove godine tvrdio da će ta kompanija kupiti zemljište na tada još uvek neimenovanoj lokaciji u blizini Beograda, međutim dokument Komisije za kontrolu državne pomoći pokazuje da će zemljište biti poklonjeno.
 
Ovo će biti realizovano putem ugovora o otuđenju građevinskog zemljišta između Republičke direkcije za imovinu, kompanije MTU Maintenance registrovane u Srbiji i njenog matičnog preduzeća, MTU Aero Engines iz Nemačke, piše Nova ekonomija.
 
Mihael Šrajeg posetio je Beograd 7. maja i tom prilikom se susreo sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je tada kazao da investicija MTU predstavlja "novi industrijsko-tehnološki život Srbije". Šrajeg je kazao da je MTU među prvih pet proizvođača motora na svetu, da kompanija raste i da će do leta kupiti zemljište u Srbiji i početi sa unajmljivanjem ljudi, javio je tada RTS.
 
"Moramo naporno da radimo dok ne zaključimo ugovor i uradimo konačan odabir", rekao je Šrajeg.
 
Pet meseci kasnije, Komisija za kontrolu dodele državne pomoći odobrila je dodelu zemljišta ovoj kompaniji bez naknade na sednici 9. oktobra.
 
Kako se navodi u odluci Komisije, ukupna vrednost zemljišta koje se donira je 6.250.683 evra, prema proceni Poreske uprave. Ukupna površina dve katastarske parcele je 25 hektara, 68 ari i 72 kvadratna metra.
 
Nacrtom ugovora MTU se obavezuje da izgradi objekat o svom trošku, odnosno izvrši početnu investiciju u osnovna sredstva u iznosu ne manjem od 100.900.000 evra do kraja 2025. u  i zaposli najmanje 440 radnika na neodređeno vreme od 2021. do 2027. godine.
 
Predviđena je i obaveza da MTU Maintenance obezbedi učešće od najmanje 25 odsto opravdanih troškova iz sopstvenih izvora ili drugih izvora koji ne sadrže državnu pomoć, pri čemu se za opravdane troškove ulaganja uzima samo ulaganje u novu opremu. Poslovnim planom je predviđena izgradnja kapaciteta za MRO poslovanje (maintenance, repair and operations - održavanje, popravke i operacije), površine oko 22.000 kvadratnih metara.
 
Investicionim projektom navedeno je ulaganje od 4,8 miliona evra za infrastrukturno opremanje zemljišta, 45,9 miliona evra je okvirno rezervisano za projektovanje i izgradnju proizvodnih kapaciteta, a 50,2 miliona je vrednost planiranog ulaganja u novu opremu.
 
U slučaju da MTU bude odgovoran za neispunjavanje ugovornih obaveza, država ima pravo da traži isplatu u protivvrednosti iznosa od 6,25 miliona evra, što je tržišna vrednost parcela koje se ustupaju.
 
Kako podseća Nova ekonomija, Ministarstvo privrede odbilo je u julu 2019. da im dostavi memorandum o razumevanju potpisan 7. maja sa kompanijom MTU Aero Engines AG, pozivajući se na poverljivost podataka.
  • Cale

    20.10.2019 11:51
    Malo matematike
    Da malo izracunamo sta bi dobili: zaposli najmanje 440 radnika na neodređeno vreme od 2021. do 2027. godine - 6 godina * 440 radnika = 31680 plata. Ako bi 6.25 miliona podelili na 31680 plata, to bi bilo 197 evra po jednoj plati. Ovo je naravno pod uslovom da je svih 440 zaposleno odmah od pocetka. Namece se pitanje da li u posedu firme ostaje zemljiste ako u medjuvremenu ili posle iseka roka zatvori fabriku? Bolje da su im zemljiste dali na koriscenje na 10-20 godina nego sto ga poklanjaju.
  • Mile

    20.10.2019 08:10
    Ima se, može se, a dokle će ne zna se.
  • dijasporac

    20.10.2019 06:33
    @Ivan
    U N.Pazovi su pre II sv.rata ziveli 100% Nemci, tako da nema restitucije. A da treba demonstrirati treba ali najvise iz drugih razloga (partokratije, korupcije, nepotizma, diktature).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija