Banke će podatke o vlasnicima sefova dostavljati NBS

Domaće banke biće u obavezi da redovno dostavljaju Narodnoj banci Srbije podatke o korisnicima sefova i licima koja su ovlašćena da pristupaju sefu, kao i podatke o trajanju ugovora o sefu, predviđeno je predlogom izmena i dopuna zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma koji je u skupštinskoj proceduri.
Banke će podatke o vlasnicima sefova dostavljati NBS
Foto: Pixabay
Nakon što Skupšina Srbije usvoji zakon, NBS će biti u obavezi da vodi elektronski Jedinstveni registar sefova, ali i Jedinstveni registar korisnika novčane doznake.
 
Kako se navodi, podaci o vlasnicima sefova neće biti javno dostupni već će se na njih primenjivati propisi kojima se uređuju bankarska tajna i zaštita podataka o ličnosti. 
 
Ova evidencija dosad nije postojala, a nadležni organi za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma bili su prinuđeni da se za podatke obraćaju svakoj pojedinačnoj instituciji. 
 
Uspostavljanje Jedinstvenog registra korisnika novčane doznake ima za cilj pristup podacima o građanima koji prenose novac bez uspostavljanja poslovnog odnosa s pružaocem platnih usluga, odnosno mimo računa otvorenih u bankama. 
 
U obrazloženju zakona piše da se registar pravi jer je primećen značajan broj doznaka između fizičkih lica.
 
Podatke iz ovog registra redovno će dostavljati banke i druga lica koja, u skladu sa zakonom, pružaju platnu uslugu izvršavanja novčane doznake i ti podaci takođe neće biti javno dostupni. 
 
Zakonodavac je procenio da uvođenje ove obaveze za NBS, kao i za banke i druge finansijske institucije neće biti preveliki trošak jer će se podaci dostavljati elektronski. 
  • Preambula

    28.10.2019 19:36
    Nije valjda da ste mislili da je to neka tajna.?Svaki sef u bankama,barem one stare,nase ,otvarali su dupli kljucevi i javljali DBu ili povereniku DBa,bitangi usancenom u banci godinama. Njihovo pak bogatstvo ,nikad nije bilo u sefovima u nasoj zemlji. Osim ono malo praha (par tona) namenjenog neposrednoj robnonovcanoj razmeni.
  • Nemanja

    28.10.2019 12:09
    Pljacka!
  • Vlada

    28.10.2019 05:58
    ---
    U ime borbeprotiv terorizma i pranja novca, slobode i privatnost su poništene. Diktatura, distopija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.