Tesla za prvu fabriku u Evropi odabrao Nemačku

Tesla je za lokaciju prve fabrike u Evropi odabrao Nemačku, objavio je danas izvršni direktor američkog proizvođača električnih automobila Ilon Mask.
"Svi znaju da su Nemci bez ikakvog dvoumljenja majstori u inženjerstvu. To je jedan od razloga zašto smo za lokaciju naše Gigafactory Europe izabrali Nemačku", rekao je Mask na ceremoniji dodele nagrada za automobile u Nemačkoj.
 
"Berlin rocks", rekao je Mask, dodajući da će u Berlinu osnovati inženjerski i dizajnerski centar, "jer je umetnost u Berlinu među najboljima u svetu".
 
Prema pisanju AutoExpressa, dodatni motiv za odabir Nemačke je izlazak Britanije iz Evropske unije.
 
"Zbog neizvesnosti koju stvara Bregzit, bilo je previše rizično za lokaciju odabrati Veliku Britaniju", kazao je Mask.
 
Nemačka se našla u fokusu zbog sve veće sklonosti evropskih kupaca električnim automobilima, napominje BBC.
 
U sledećim godinama najveće će fabrike električnih automobila gradiće se u Nemačkoj, Francuskoj, Španiji i Italiji, pokazuju analize u sektoru.
 
BBC napominje i da bi do 2023. godine prema najavama u Evropi trebalo da bude izgrađeno ili bi s radom trebalo da počne 16 velikih fabrika za sastavljanje litijum-jonskih baterija.
 
Tesla će u pogonu u blizini berlinskog aerodroma proizvoditi baterije, osovine i vozila, počevši s nešto jeftinijim terencem Model Y. Ranije su najavili da nameravaju da počnu s proizvodnjom u Evropi 2021. godine.
 
Kompanija već gradi Gigafactory u Šangaju u kojem će proizvoditi Model 3 i Model Y.
  • Prikola

    15.11.2019 18:56
    Nesla
    srbija do nemacke
  • zeleno pa pliva

    15.11.2019 12:38
    @ B&B
    isprečili se Andi i Titikaka na putu od Nemačke do Srbije, al ne znači da ga za dve godine Srbija ne ugosti, ima sve uslove, bolje i od Nemačke i Češke, bar što se Evrope tiče, da ne shvatite pogrešno, i brzu saobraćajnicu "u izgradnji", ministara opšte prakse i onih za rad i bez portfelja, koji mu se neće mešati u posao, to pod uslovom da stanje dogodine ovde ostane nepromenjeno; ima darežljivu državu široke ruke pune podsticaja, ravne onim u Kaliforniji i velikog srca koje će da ga oslobodi poreza; ima Mask ovde mnogo pobornika luksuza i zelene iluzije koji će spremno da ga dočekaju, onih koji žive od futura u kojem se bez njegovog luksuza svet neće moći spasiti, otprilike kao što ni bez malecke Grete svet ne može da bude spašen pa joj se pripomaže u misiji za zelenu budućnost planete, u kojoj ćemo svi mi da plaćamo zelene poreze, a samo određeni da broje zelene novčanice.
  • B&B

    15.11.2019 06:41
    Banana Drzava
    A kako ne u Srbiji..... dobices 100000e po radnom mestu, docice ti SNS na otvaranje, dobices i sendvic. Dacic ti peva Miljacku zagarantovano, Kurir ce napisati da si potomak Tesle i da licis na njega, a plate svetske....350e. Pitam se zasto Srbiju nije odabrao?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.