Nemačke banke će od 1. januara moći da čuvaju i prodaju kriptovalute

Novi zakon koji će bankama u Nemačkoj omogućiti prodaju i čuvanje kriptovaluta kao što je bitkoin, stupa na snagu od 1. januara.
Nemačke banke će od 1. januara moći da čuvaju i prodaju kriptovalute
Foto: Pixabay
To se ocenjuje kao značajna odluka na području regulacije kriptovalute koja će verovatno imati dalekosežni međunarodni uticaj.
 
Prema novom zakonu, kriptovalute će moći da se kupuju ili čuvaju u nemačkim bankama koje odluče da prošire svoju ponudu usluga, a dosadašnji ponuđači prodaje i čuvanja kao što su kriptomenjačnice, koje već danas posluju na nemačkom tržištu, moraće da podnesu zahtev za licencu od regulatora Bafina pre kraja 2019. godine.
 
Nemački finansijski stručnjaci veruju da bi nakon usvajanja novog zakona njihova zemlja trebalo da postane utočište za ulagače u kriptovalute, a podržava ga i BdB, udruženje nemačkih banaka. 
 
Ovaj zakon predstavlja prekretnicu na području kriptovaluta i za druge zemlje jer je jedan od prvih, ako ne i prvi takve vrste na svetu.
 
Moguće je da će primer Nemačke slediti i druge evropske zemlje, s obzirom na to da se ta zemlja pri pisanju novog zakona oslanjala na "rupu" u četvrtoj direktivi EU, koja trenutno zabranjuje bankama direktno poslovanje u kriptovalutama, ali ne i prodaju ili čuvanje kriptovalute, kako bi sprečila upotrebu finansijskog sistema za pranje novca ili finansiranje terorizma.
  • bitkoin

    03.12.2019 14:32
    vrednosti sa kojima banke obično rade nisu rizične, bitkoin je volatilan i može da promeni vrednost preko noći.

    kako se to može odraziti na pozicije banke na tržištu, pitam se...
  • Mmm...da

    01.12.2019 11:17
    Novac Baje Patka.
    Sreća da će se desiti nešto što će nas odvojiti od ovog svetskog zla, koje sada raste zahvaljujuí isklju;ivo svetskom kriminalu, trgovini oru\jem, ljudima, umetninama.
    A i finansiranju svetskog teroriyma od strane onih, koji ne \ele da budu rayotkriveni kao finansijeri.
    Time je Nemačka prezentovala svoju saradnju sa samoproglašenim vladarima sveta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija