Novčanici prazni, a boljitak se obećava iz godine u godinu

Prema "ekonomskim prognozama", za Srbiju bi 2020. godina trebalo da bude bolja, a iz Vlade su više puta poručili da će bolje dane osetiti i građani Srbije.
Novčanici prazni, a boljitak se obećava iz godine u godinu
Foto: 021.rs
Vlast uverava da sledi godina u kojoj će životni standard biti bolji, u kojoj će penzije i plate u javnom sektoru biti veće, ali ekonomski analitičari nisu previše optimistični. Građani će, navode, živeti isto, prenosi N1.
 
Na listi "novogodišnjih obećanja" predstavnika vlasti gotovo na samom vrhu je obećanje da će se baš u narednoj godini živeti mnogo bolje. I dok vlast to ponavlja iz godine u godinu, ekonomske analize ih demantuju. Da Srbija nije ni blizu zemljama u regionu po životnom standardu pokazuje poslednje istraživanje Fiskalnog saveta.
 
Životni standard, meren bruto domaćim proizvodom po stanovniku, u susednoj Rumuniji je 60 odsto iznad standarda u Srbiji, u Bugarskoj oko 30, a u Mađarskoj oko 80 odsto iznad standarda koji je u ovom trenutku u Srbiji, jer su te zemlje, prema Fiskalnom savetu, od 2010. godine ostvarile ukupan ekonomski rast u proseku 35 odsto, a Srbija 20 odsto.
 
Iako predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović za magazin "Biznis" navodi da Srbija može da, kako kaže, "dobaci" do rasta od oko pet, realan rast srpske privrede je tek 3,5 odsto BDP-a. Petrović upozorava da je i prema ocenama Svetske banke, Srbija među najgore ocenjenim zemljama u Evropi.
 
"Uloga Vlade, pre svega, jeste da obezbedi uslove za brz ekonomski rast koji je rasprostranjen na sve delove privrede, ali ona to godinama ne uspeva. Stvaranje uslova za dugoročno snažan i rasprostranjen privredni rast mnogo je važnije pitanje od toga kolika će biti stopa rasta u jednoj godini ili jednom kvartalu. Privredni rast zavisi od više činilaca, ali dva se naročito izdvajaju - visoka korupcija i nedovoljna vladavina prava", kaže Petrović.
 
U takvom privrednom ambijentu, privatni sektor nije dovoljno ni stimulisan ni motivisan da investira, a uz Svetsku banku, MMF i Fiskalni savet ukazuje na to da bez većih domaćih investicija, u Srbiji neće biti snažnijeg rasta.
 
"Činjenica je da je Srbija, kada pogledamo postkrizni period, imala stope rasta koje su u nekom proseku bile oko dva odsto. Sa takvim stopama rasta vi ne možete da očekujete da ćete imati visok životni standard svojih građana. Rumunija koja, kako kažu, ima 60 odsto veći standard od nas je u otprilike tom istom periodu, pa i ranije, redovno beležila privredni rast koji je bio preko četiri odsto, pa su čak jednom dostigli i sedam odsto. To su stope koje su za nas u praksi nezamislive", navodi Aleksandar Milošević, ekonomski urednik dnevnog lista Danas.
  • ludilo

    24.12.2019 07:27
    @Dusan
    Da super je bilo mozda tebi, otkad znam za sebe samo neke krize nemastina i nestasice. Sedamdesetih je bilo bolje jer je Nikson dao neke pare, ostalo je sve bilo pilicarenje i pre i posle.
  • Apis

    23.12.2019 18:57
    Apis
    Samo nas bugarski scenario može spasiti.
  • Dusan

    23.12.2019 16:51
    To je
    normalna kapitalisticka pojava,sta je tu neobicno. Socijalizam koji je bio "utopija" je cini mi se bolja opcija. Masovno se radili,produktivnost drustva na maksimumu,realnih para u novcaniku ,more,zimovanje itd...itd... medjutim ,to nije bilo dobro,pa sada uzivajmo u ovim blagodetima za koje smo srcano ratovali i borili se do poslednjeg grama mozga. Da li moze da se popravi ovo stanje? Naravno da moze.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.