Tabaković: Nisam za prodaju Komercijalne banke, država dokazala da je odgovoran vlasnik

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je da ne bi trebalo privatizovati Komercijalnu banku već je, kao i Poštansku štedionicu, zadržati u državnom vlasništvu.
Tabaković: Nisam za prodaju Komercijalne banke, država dokazala da je odgovoran vlasnik
Foto: 021.rs
"Da se ja pitam Komercijalnu banku ne treba prodavati jer je država pokazala da ume da bude odgovoran vlasnik banke. Ali ja sam guverner, nisam akcionar banke i ne pitam se o njenoj prodaji", rekla je Tabaković.
 
Dodala da NBS samo daje ocenu reputacije kupca banke.
 
"Odluka o prodaji Komercijalne banke je na strani države i ne očekujem da neko zbog mog stava promeni odluku ili da se naljuti", kazala je Tabaković.
 
Ona je istakla da je Srbija finansijski odgovornija i od nekih većih država u regionu.
 
Najbolju ponudu za kupovinu 83,23 odsto akcija Komercijalne banke u državnom vlasništvu dala je slovenačka NLB banka i uskoro bi trebalo da budu završeni pregovori o ponuđenim uslovima.
  • Strani Investitor

    21.02.2020 14:57
    Masina za pranje para.
  • Pufta kasap

    20.02.2020 10:14
    Ne dajte banku ako...
    Boga znate!jer...di će njihova deca ondak da rade...neće kod privatnika sigurno...
  • Realista

    20.02.2020 08:39
    Realnost
    Gospođa je potpuno u pravu. Apsurdno je prodavati nešto što donosi državi godišnju čistu dobit od oko 50 miliona evra. Ako prodaju, pare će potrošiti, neće ni znati na šta im je otišlo, a od dobiti će godišnje imati samo porez na dobit tj oko 7 miliona evra.
    Uvek se znalo da se krava koja daje mleko niti kolje niti prodaje, zemlja koja radja se ne prodaje, a šta se radi u Srbiji prodaju se plodne ravnice, a zadržava jalovina, prodaju se dobre firme, a zadržavaju neprofitabilne.
    Evo vam čist primer NIS je prodat za manje od jednogodišnje dobiti i Srbija na konto toga ima oko 300 miliona evra manjeg prihoda godišnje. Prvih godina je bilo oko 200 ali kako je smanjen udeo država sa 49% na oko 25% umesto da imamo 400 miliona dolara dobiti sada imamo samo 100. Normalno da imamo male plate, da nam je razvoj usporen, da nema za penzije,...
    Nije samo NIS, tu su i cementare, pivare, fabrike lekova, hemijska industrija, razne koncesije koje se mogu kvalifikovati kao pokloni, uskoro će otići i energetika. Energetika je srce svake privrede i tu se vrti najveći novac i to niko u svetu ne prodaje, naročito hidroelektrane, jer one mogu donositi prihod stotinama godina.
    Gospode država se prodajom raznih preduzeća oprostila od prihoda koji se meri milijardama evra. Taj prihod se sada nalazi u drugim državama i kod raznih privatnika na njihovim računima.
    U nekoj budućnosti ako se ovako nastavi država i narod neće imati ništa.
    Ono što je bitno, to je da država čuva imovinu, jer time čuva narod.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija