Buduće rate kredita biće uvećane za deo kamate u zastoju

Banke i davaoci lizinga u Srbiji bili su u obavezi da dužnicima ponude zastoj u otplati obaveza, takozvani moratorijum.

Narodna banka Srbije usvojila je i propise o zastoju u odlaganju kredita u naredna tri meseca radi očuvanja finansijske stabilnosti u uslovima mogućih rizika zbog vanredne zdravstvene situacije u zemlji.

Nenad Bungin, član izvršnog odbora Vojvođanske banke rekao je gostujući u emisji InfoBiz televizije N1 da građani ne moraju da urade ništa ako žele da private moratorijum jer se zastoj automatski aktivira.

Ako ne prihvataju dovoljno je recimo da odu na sajt banke i da popune formular u kojem se izjašnjavaju da ne prihvataju i da nam pošalju elektronskim putem, naglasio je Nenad Bungin.

Iz Vojvođanske banke tvrde da uslovi otplate kredita ostaju isti. Međutim, postavlja se pitanje uračunavanja kamata na te rate...

"Uslovi iz ugovora ostaju potpuno isti. Moratorijum kao zastoj znači da se faktički prenosi deo kamate na buduće rate. Dakle, da, rate će u budućnosti biti uvećane za taj deo kamate koji je sada u zastoju. Ali imaju reprezantativni primer na sajtu Narodne banke i na sajtovima banaka i mogu da vide kolike će im rate zapravo biti", naveo je gost N1.

Zbog vanrednog stanja i privreda je u problemu. Upitan da li je bankarski sektor spreman da nakon svega ovoga pomogne privredi, gost InfoBiza kaže da je bankarski sektor u ovim okolnostima izuzetno likvidan.

Opširnije na sajtu N1.

  • Malo istine

    28.03.2020 00:35
    @Ana-lose si obavestena
    Kamata je uracunata u te tri rate svakako, samo se zamrzne 3 meseca i nastavi se dalje sa otplatom. Tako je to predstavljeno narodu. Medjutim, to nije tacno. Ovo je zatezna kamata uvijena u celofan. Za 6 godina otplate na ratu od 100e ta taksica isterace korisniku kredita oko 35 000 dinara.
  • Ontario

    27.03.2020 13:46
    Isti scenario je i kod nas u Ontariju, sto je po meni double-dipping. Neka produze vreme kredita za isto toliko meseci i kraj, iznosi ostaju isti. Ali time ne bi "zaradili".
  • Nemanja

    27.03.2020 12:54
    Primeri sajt banke
    Imate primere na sajtovima banke. Jasno se vidi da ce banka povecanjem rate vrlo brzo naplatiti ta tri meseca a ostale godine ce uzimati cist profit. Sigurno nece posle da vam smanji ratu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.