Ekonomista: Ishod paketa mera Vlade Srbije prilično neizvestan

Mere Vlade Srbije za suzbijanje negativnih posledica epidemije korona virusa su dobrodošle, mogu da pomognu ali je njihov ishod prilično neizvestan, izjavio je za Fonet ekonomista i profesor na Tehnološko-metalurškom fakultetu Petar Đukić.
Ekonomista: Ishod paketa mera Vlade Srbije prilično neizvestan
Foto: Pixabay
On ističe da rezultati tek treba da se vide, i to ne samo u ukupnim podacima za ovu godinu, već i prema situaciji koja će se u socio-ekonomskom smislu prolongirati na sledeće godine. To znači da je prilično neizvesno kako će vanredne mere i ogroman intervencionistički zahvat, u visini od 11 odsto potencijalne vrednosti BDP, možda i više, uticati na budući razvoj i reforme u Srbiji, kaže Đukić.
 
On smatra da ove mere u najvećem delu mogu da očuvaju ugrožena radna mesta, iako se postavlja pitanje da li je to dugoročni cilj privrednog i tehnološkog razvoja. Govoreći o uticaju ovih mera na poziciju malih i srednjih preduzeća, Đukić ističe da ta preduzeća mogu da se nađu u različitim pozicijama.
 
Ima preduzeća, mada u malom broju, koja nemaju pad aktivnosti i narudžbina, na primer u segmentu građevinskih materijala ili specijalnih građevinskih usluga. Sa druge strane, ima i preduzeća koja su već "mrtva". Što su ta preduzeća manja i u većoj meri orijentisana na lične usluge (prevoz, turizam, kozmetičke usluge) to su bliža kolapsu.
 
Nabavka materijala, a pogotovo plaćanje zakupnine, njima je veći problem nego isplata zarada, naročito ako imaju jednog ili dva zaposlena, kaže Đukić i dodaje da je veliki problem nedostajući princip selektivnosti kao iporovodljivost mera.
 
Govoreći o najavljenoj podeli 100 evra svakom punoletnom stanovniku Srbije, Đukić naglašava da nije baš jasno kako će to moći tehnički da se izvede, ali je definitivno da može da bude veoma opasno. Nije jasno kako u budućnosti održati stabilan ili stimulativan kurs dinara uz takvu percepciju, emitovanja nove kupovne moći, u okolnostima kada se smanjuju proizvodnja i realni BDP.
 
Govoreći o ukupnom finansijskom okviru mera od preko pet milijardi evra, Đukić naglašava da nekome zvuči impresivno, ali suštinski ne mora da znači ništa dobro. To je pre svega ogromna preraspodela. Ako se zabeleži pad BDP između 5 i 10 odsto, to će, pod pretpostavkom stabilnog kursa, značiti povećanje udela javnog duga do 65 odsto BDP.
 
On kaže da to nije najveći problem jer ima i onih zemalja, koje su u tom pogledu u lošijoj situaciji. Međutim, korporativne obveznice verovatno neće imati ko da kupuje, zbog opšteg nepoverenja u te "korporacije". Ako ih država kupuje, to će biti još veća nevolja, jer će neko morati i da ih unovči.
 
Sve u svemu, valja jednom nastaviti sa tržišnom ekonomijom i reformama, a od njih smo sve dalji, uz postojeće mere, zaključio je Đukić.
  • šumar

    02.04.2020 22:13
    komentar
    Kada ste svi toliko pametni nemojte trabunjati bez veze i uludo trošiti moždane kapacitete, koji izgleda nisu veliki, sedite napišite program, a sada imate vremena, pa ga iznesite u javnost ili ga dostavite vladi pa će te videti gde ste. Možda ste u pravu a možda i ne.
    Nervirate okolinu a verovatno i soje ukućane
  • mikrob

    02.04.2020 10:28
    Sta znaci idiot
    Das ljudima 100eur tj obecas (i to od njihovih para tj od para ono malo zdrave ekonomije). Onda im kazes bice 24h izolacija. Onda nagrnu penzosi i drugi (prirodna reakcija marve) i pokupuju sve da nema ni kesice supe.

    Onda posle nadjes super razlog da: zaduzis drzavu, da prrodas sta se prodati moze - vodu reke elektroprivredu zemlju vazduh. Onda nadjes razlog za jos vece restrikcije, unistavanje privrede.

    Hvala naprednjaci sto ste unistili sve sta se moze unistiti.
  • Domanovic

    02.04.2020 08:58
    Zlatno doba
    Mere koji oni sprovede imaju veoma izvestan ishod, a to je najveca kradja od Dafine i Yugoskondika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.