Za mnoge firme u krizi maj je predaleko, propisane mere nisu dovoljno jasne

Mere pomoći privredi i to kako je najavljeno pre svega najslabijem i najbrojnijem delu privrede, mikro, malim preduzećima i preduzetnicima, iako nominalno ogromne, čak 5,1 milijardu evra, izgleda da neće biti od koristi baš svim malim firmama.

Prilično jednoglasno ovaj deo privrede smatra da su mere dobrano zakasnele, a tim pre ne razumeju zašto uplata minimalne zarade za MMSP (mikro, mala, srednja preduzeća i preduzetnike) počinje tek u maju, piše Danas.

Osim toga veliki broj nepoznanica i dalje muči vlasnike preduzeća. Na primer, ako sada isplate plate za mart, da li moraju da plaćaju poreze i doprinose budući da još nije donet zvaničan dokument koji to reguliše.

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije kaže za Danas da su zatrpani pitanjima preduzeća u vezi primene mera.

"Ovih pet milijardi evra je za svaku pohvalu, ali nas interesuje implementacija. I veoma je važno vreme za koje će novac da stigne do preduzeća. Iz obraćanja privrednika deluje da će polovina maja kada se najavljuje uplata minimalnih zarada biti jako kasno za mnoge od njih. Postoje mehanizmi za raniju primenu. Preduzeća isplaćuju plate na kraju meseca, uglavnom iz prihoda, ali ako su prihodi nula, onda se i troškovi moraju prilagoditi", napominje on.

Neki vlasnici preduzeća su prema rečima Atanackovića već izračunali da im se više isplati da otpuste radnike, čak i sa odlaganjem poreza i doprinosa na zarade. On kaže i da je na upit da li oni koji sada žele da isplate plate za mart moraju da plaćaju dažbine iz Ministarstva finansija stigao odgovor da Zakon i dalje važi. Dalji je zaključak da će u velikom broju firmi kasniti isplate zarada jer će poslodavci čekati stupanje mera na snagu (najavljeno donošenje uredbe za desetak dana).

Pomoć za likvidnost u vidu odlaganja poreza i doprinosa na zarade i isplata minimalca zaposlenima (od maja) je svakako dobrodošla, ali firme plaćaju desetine drugih fiksnih troškova poput kirije za lokal, računovođe i desetine naknada.

Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku ističe za Danas da prosečno ugostiteljsko preduzeće plaća oko 50 fiskalnih i parafiskalnih nameta, kao što je naknada za puštanje muzike, letnje bašte, razne dozvole, dok im je promet nepostojeći.

"Teško je reći bilo šta dok se ne donese uredba u kojoj će biti precizni uslovi i pre svega rokovi primene mera. Ako firme redukovano rade ili čak i ne rade od polovine marta, oni već imaju problem da skupe pare za martovske plate. Ako država bude uplaćivala zarade od maja, treba izdržati još ceo april. Čeka se i odlaganje poreza i doprinosa, ali ovako kako je postavljeno to je kredit. Privrednici se mogu odlučiti na to zaduživanje ako procenjuju da će im se promet vratiti uskoro na staro. Ali ako se desi da se od jeseni virus ponovo proširi i ponovo imamo zastoj u poslovanju, oni neće imati da vrate taj dug. Koliko će firme prihvatati ove mere države zavisi u kakvom su stanju i u kom sektoru posluju", napominje Rajić.

On ističe da su u većini evropskih zemalja sredstva legla na račun firmi nedelju dana od proglašenja mera.

Tekst u celini pročitajte na sajtu Danasa.

  • Novica

    05.04.2020 04:09
    Novi ucenjivacki "kapital" za opstanak na vlasti SNS-a. Glasaj pa dobijas pomoc. Vec vidjeno. To je tehnika vladanja SNS-a mafijaska ucena.
  • 04.04.2020 11:16
    Ja sam četvta generacija zanatlija u porodici što je tačno 115 godina rada naše zanatske firme. Sve smo preživeli ali ova vlast nas je načisto upropastila u svakom smislu. Hoću reći da od ovih gluposti nema ništa ako nisi neki član sns-a ili slično. Sada sa ove distance kada gledam bolje što sam zatvorio porodičnu firmu posle više od jednog veka rada ima dosta toga da se kaže ali uzalud jedina sreća u nesraći je bila to što je lokal bio u našem vlasništvu na dobroj lokaciji pa smo ga izdali za pristojnu kiriju od koje živimo. Svim zanatlijama i ostalim sitnim privatnicima držite se koliko možete i nemojte nikako uzimate neke kredite ili slično znam šta pišem i o čemu se radi. Hvala.
  • /

    04.04.2020 10:37
    /
    @dule
    nek spuste cenu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija