Gorenje zbog gubitaka okončalo proizvodnju u zaječarskoj fabrici, pregovori sa dva partnera u toku

Menadžment Gorenja doneo je odluku o okončanju proizvodnih operacija u zaječarskoj fabrici za proizvodnju sanitarne opreme Gorenje Home, koja duže vreme posluje sa značajnim gubicima.
U saopštenju kompanije objašnjava se da je to urađeno dve godine posle donošenja strateške odluke da se poslovanje fokusira na snažno razvijanje osnovne delatnosti - proizvodnju kućnih aparata i postepeni izlazak iz ostalih proizvodnih delatnosti.
 
Menadžment Gorenja vodi intenzivne pregovore sa dva potencijalna partnera koji bi iznajmili ili kupili prostor i kapacitete za proizvodnju i omogućili ponovno zapošljavanje radnika u zaječarskoj fabrici u što kraćem roku, ističe se u saopštenju.
 
Direktor Gorenja Home Zaječar Vlado Krebs očekuje da bi ti pregovori mogli da budu okončani veoma brzo. Prema njegovim rečima, oba zainteresovana partnera imaju nameru da šire delatnost, "pa bi u ovoj fabrici posao moglo da nađe i više radnika nego što ih u ovom trenutku imamo".
 
Kako je naglasio, "reč je inače o možda i najboljem timu zaposlenih koji Gorenje Grupa ima, i zato je odluka o povlačenju iz proizvodnje bila veoma teška".
 
Krebs je napomenuo da "odluka o obustavljanju proizvodnje nema veze sa aktuelnom pandemijom", već je rezultat "značajnih gubitaka koje ova fabrika ima".
 
Rezultat je, kako je dodao, i "strateške odluke Gorenja da se fokusira na osnovnu delatnost proizvodnje kućnih aparata, i da se povuče iz svih ostalih, poput proizvodnje sanitarnih uređaja".
 
U saopštenju se navodi i da je, "u razgovoru sa predstavnicima reprezentativnog sindikata, postignut dogovor o svim bitnim elementima okončanja ugovora o radu i otpremninama za 102 zaposlena u zaječarskoj fabrici".
 
Gorenje Home u Zaječaru počelo je da radi 2011. godine, kupovinom likvidirane kompanije Porcelan. Glavni portfolio u protekle dve godine činili su proizvodnja sudopera, umivaonika i sanitarne opreme.
 
"I pored investicija od preko 10 miliona evra uloženih u opremu i infrastrukturu u prethodnih devet godina, ova fabrika nije uspela da obezbedi održivost poslovanja", ukazuje se u saopštenju.
 
U protekle dve godine, tokom sprovođenja strateškog plana o postepenom izlasku iz sporednih delatnosti, matična kompanija u Sloveniji prodala je mariborsko preduzeće za preradu otpada "Gorenje Surovina" i njegove ogranke firmi "Eko Surovina", kao i fabriku bojlera "Gorenje Tiki" iz Stare Pazove.
 
Hisense Gorenje "ostaje snažno posvećeno planovima o jačanju tržišnih pozicija u oblasti osnovne delatnosti - proizvodnje kućnih aparata".
 
"Fabrika u Valjevu ostaje centar proizvodnje rashladnih uređaja Hisense Gorenje za Evropu, i u njoj je u narednom periodu planirano povećanje obima proizvodnje i proširivanje kapaciteta", ističe se na kraju saopštenja.
  • Robert Malig

    16.05.2020 18:00
    Vrbas, Kulska 13
    3 direktora su u Sloveniji rasprodali sve sto je narod sa Titom uradio za Titovo Velenje koje je imalo 120 stanovnika nakon rata zvalo se Pesje predgradje... ako pogledate nisu oni propali nego su tih par direktora prebacivali novac na razne off shore racune kao i u Sloveniji i preuzeli sve tvornice sto je Jugoslavija izgradila sve masine i linije itd sve im to tata kupio pa oni oduzeli narodu. Isto je ako se sjecate famoznog Elrad Gorenje antene odasiljaci vojni pojacala igrice na TV ping pong kablovi itd sad to vode 2 direktora koja su naravno udruzena sa Njemackim Boschom pa u Vlasotince isto tako prave ljude budalama daju im norme koje nemogu da ispune i rade za 2150 dinara osnovne plate. Unutra vlada teror od Slovenskog vodje fabrike koji je psihopat. Znaju zene sta im radi ali sute jer im samo daju otkaz pismeni sa pokvarenim ugovorima koje ne nazivaju "ugovor" nego na njemu pise "predlog za posao" i u pravnom smislu na sudu su pokusali vec da to opravdaju kao da nije ugovor nego predlog ugovora jer ugovor nikad radnici niti ne dobiju. Onda uzimaju Slovenske agencije preko kojih daju radnike na leasing firmi i sve opet tako u krug. Zasto? Jer im drzava dozvoljava da prave budalama posten narod. Ali ona stara drzi sve se vraca...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija