Merkel i Makron podržali uvođenje EU obveznica

Nemačka i Francuska dogovorile su se da će podržati plan za uvođenje EU obveznica koje bi sa dodatnih 500 milijardi evra podržale obnovu ekonomije Unije nakon pandemije.
Merkel i Makron podržali uvođenje EU obveznica
Foto: Pixabay
Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron na zajedničkoj video konferenciji pozvali su zemlje članice da se dogovore, ali i preciziraju predlog Evropske komisije da se dodatni novac za oporavak EU ekonomije nađe zaduživanjem na tržištu kapitala uz garancije zemalja članica.
 
Lideri Nemačke i Francuske naglašavaju da je potrebno da se sve zemlje članice dogovore oko ovog predloga što podrazumeva i način vraćanja novog zajedničkog duga.
 
U dosadašnjim razgovorima o tzv "korona obveznicama" Nemačka je pored Holandije i Danske bila protiv ovakvog vida zajedničkog zaduživanja, pri čemu je Hag stavio i veto na početni predlog o obveznicama.
 
U zajedničkom saopštenju Merkel i Makron su ocenili da je EU suočena sa "neviđenom krizom u svojoj istoriji" kojoj mora da se udruženo suprotstavi i izađe jača iz nje.
 
Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravili su ovakav dogovor Nemačke i Francuske. Predsednica EK kaže da je u pitanju konstruktivni predlog koji ukazuje na veličinu ekonomskog izazova sa kojim se suočava EU.
 
Ona ocenjuje da je dogovor Berlina i Pariza u skladu sa predlogom o strategiji ekonomskog oporavka na kome radi Evropska komisija, koji je zasnovan na hitnoj državnoj pomoći, 540 milijardi evra zajmova kroz različite programe, ali i predstojećem višegodišnjem budžetu EU, ojačanom Instrumentom za oporavak, čiji bi okvir trebalo da bude usvojen sledeće nedelje u Briselu.
  • Lufthansa

    19.05.2020 13:51
    Wo Nazi-Gold verschwand?
    Zar ni građani EU ne vide kuda ovo vodi? Nemačka preko švajcarskih finansijskih institucija otkupljuje čitavu EU o trošku građana same unije. Bukvalno zadužuje celu uniju kod svojih banaka. Sebi će posle moći otpisati dug, ma i ne moraju jer će na kamatama svakako zaraditi dovoljno da to sebi mogu priuštiti da bi onda mogli jahati ostatak EU iz Bundestaga. Mislim da su oni i napravili iste te institucije i faktički su preko njih u kontroli cele unije. Hitler bi bio ponosan.
  • Mil9

    19.05.2020 13:31
    Opa
    Dabome kad ih budete trebali naplatiti cesite se,kako to pametni ljudi rade onda se pitate kako su bogati,napravi ih lepo na Nemacku Drzavu babetino prevarantska,oces ali malo sutr.a ...
  • Tihi

    19.05.2020 13:29
    Da
    To se zove prevara u Sad ,izdavati obveznice kao zajednicke za koje nema ko da garantuje,primer razidju se Francuzi i Nemci,vi dali pozajmicu na njihove obveznice,sutra kad ih budete hteli naplatiti trt Milojka ,od koga kad zajednica vise NE POSTOJI !!! Prevara na suptilan nacin tj.pljacka tudjih novaca

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija