Mala preduzeća za vreme i nakon korone: Veliki gubici, pomoć stigla sa zakašnjenjem

Kao i mnogi privredni sektori koji su uzdrmani pandemijom virusa korona, mikro i mini preduzeća takođe su pretrpela težak period u pogledu ekonomije.
Mala preduzeća za vreme i nakon korone: Veliki gubici, pomoć stigla sa zakašnjenjem
Foto: Pixabay
Situacija u kojoj su se našli preduzetnici loše je uticala kako na prihode, tako i na sam posao.  
 
Da je virus korona loše uticao na većinu preduzeća pokazuju činjenice da je mnogo građana izgubilo posao, ali i da su se mini preduzeća zbog prihoda i smanjenja potražnje za njihovim prizvodima suočila sa velikim gubitkom. 
 
Novinar portala Radnik Miloš Vučković ističe da su se mala preduzeća našla pred velikim izazovima.
 
"Manja preduzeća, uglavnom preduzetničke radnje i manje kompanije svakako su imale izazove. Verujem da su veće kompanije mogle lakše da se prilagode, da pošalju deo radnika da rade od kuće. Male kompanije, na primer ugostiteljski objekti nisu imali nikakve prihode tokom pandemije", navodi Vučković.
 
Da je pandemija imala negativan uticaj na poslovanje mini preduzeća pojašnjava za 021 vlasnica suvenirnice. Ona je istakla da je vanredno stanje katastrofalno uticalo na njihov posao, s obzirom na to da osim od naših ljudi, veliku korist imaju i od stranaca.  
 
"Mi smo u turizmu, radimo tradicionalno ručno rađene suvenire, to je vezano za proizvodnju u Srbiji za naše radionice i udruženja koja se bave etno-proizvodima. Namenjeno je strancima i našim ljudima koji putuju ili poklonima koji opet idu u inostranstvo, a vezani su za promociju Srbije. Sva tri oblika prodaje koja su vezana za našu delatnost bila su potpuno blokirana. Najveći problem bila je naravno prodaja, odnosno činjenica da nismo imali kupaca. Februar je već bio slabiji za turiste koji su dolazili, najviše iz Kine i koji su u februaru jedini turisti, svi ostali dolaze u neko drugo vreme, pred ili posle Nove godine, tako da smo mi već sa oslabljenim prihodima ušli u vanredno stanje, koje nam je dodatno smanjilo obim posla", kaže ova preduzetnica.
 
Kako bi ublažila krizu, Vlada Srbije pripremila je paket mera koje se odnose na direktnu pomoć privrednicima i zaposlenima, a isplata je počela u aprilu. Kako je tada najavio ministar finansija Siniša Mali, "to je novac za koji će država garantovati".
 
Vlasnica suvenirnice dodaje da to nije bila velika pomoć, ali da je ipak značila.
 
"Mi smo dobili smo ono što nam sleduje, a to su plate za zaposlene. Nemamo ih mnogo jer ovakva vrsta prodavnica ni nema velik broj zaposlenih, tako da nam je to bilo malo, ali u svakom slučaju, uvek je bolje išta nego ništa. Za sve ostalo, za neke kredite ili subvencije, mi kao mlada firma nemamo i nismo imali uslova da dobijemo ni od banke niti od države neku pomoć, tako da na to nismo uopšte mogli da računamo", napominje naša sagovornica.
 
Vučković ističe da je finansijska pomoć od strane države, u pogledu minimalnih zarada koristila pogotovo malim poslodavcima, ali da je kasno počela da se primenjuje.  
 
"Država je kasno krenula sa tom vrstom pomoći, što je dovelo do toga da su mali poslodavci bili primorani da otpuste neke zaposlene. Trebalo je brže reagovati kako bi se smanjila šteta koja se desila malim kompanijama", stava je on.
  • Gradjanin Ponizni

    17.06.2020 06:32
    @strahinja
    Debilu retardirani
  • Toma

    16.06.2020 23:14
    Put pod noge
    Nakon 35 godina poslovanja, ugasili su mi firmu zbog duga od 500 000 din. sto je za firmu mali novac. Godinama sam radio sa drzavnim firmama i javnim preduzecima. Nikada ali nikada, ni jedan racun mi nije placen na vreme a da ne govorim o vremenu velike inflacije. Sada pred penziju su mi ugasili firmu, jer ja njima (drzavi) nesto dugujem “navodno” Volim svoju zemlju najvise na svetu ali prezirem ljude koji ju vode. Upravo ti lazljivci su nas u sve ovo uvukli a sada nam ruse zivote. Preporucujem mladima da iz ove zemlje odu sto pre i sto dalje bez plana o povratku.
  • Nikola

    16.06.2020 23:00
    Tolerancija
    Cim je prestalo vanredno stanje APR je poslao gasenja firmi po sili zakona. Ako to niste uradili kad je bio rok, zasto ste te jadne ljude ostavil sada i bez prihoda. Potrebno je povuci tu odluku hitno i produziti toleranciju. Privredni uslovi su katastrofalni a vi gasite firme koje se bore da opstanu i sacuvaju uposlene. Sve zbog nekog sitnog duga. Jel neko stavio na olovku, koliko se tim cinom gubi a koliko dobija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Ruski sud zaplenio imovinu tri banke

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.