Evropska komisija pokrenula dve istrage protiv Epla

Evropska komisija je pokrenula dve istrage u vezi sa poslovnom praksom Epla zbog mogućeg kršenje pravila o fer tržišnoj konkurenciji.
Evropska komisija pokrenula dve istrage protiv Epla
Foto: Pixabay
Istrage se odnose na Eplovu uslugu mobilnih plaćanja, Epl Pej i prodavnicu mobilnih aplikacija Ep Stor.
 
U fokusu istraga su prakse kojima Epl čini upotrebu sopstvenih servisa obaveznim za kupovinu, na primer, unutar mobilnih aplikacija, i na restrikcije koje stavljaju pred developere i korisnike kad je reč o korišćenju konkurentskih sistema plaćanja. Kada je reč o usluzi plaćanja Epl Pej, zabrinutost EK se tiče ograničavanja pristupa NFC tehnologiji na mobilnim uređajima, a za čije korišćenje ekskluzivno pravo na ajfon uređajima ima upravo Eplov sistem mobilnog plaćanja.
 
EK namerava da istraži da li Epl sa ovakvim pristupom svojim tehnologijama neazakonito podriva konkurenciju kad je reč o mobilnim plaćanjima.
 
U domenu mobilnih aplikacija EK će istražiti koliko je u skladu s evropskim pravilima o tržišnoj konkurenciji praksa da se na Eplovim uređajima mogu instalirati samo izvorne aplikacije, koje ponovo podrazumevaju isključivo Eplov sistem tzv. in-app kupovine na kojem Epl od svake transakcije uzima proviziju od 30 procenata.
 
Pored toga, poznata je praksa Epla da ne obaveštava korisnike da bi mogli određene pretplate, na primer na audio servise i e-knjige, da kupe i van aplikacija. Developeri aplikacija su na taj način sprečeni da o alternativnim načinima kupovine obaveste svoje korisnike.
 
Ova istraga pokrenuta je nakon prijave Spotifaja i jednog distributera elektronskih knjiga, a pretpostavlja se da je reč o Amazonu.
 
U slučaju da istražitelji EK dokažu da je Epl svojim ponašanjem iskoristio monopolistički položaj i pružao usluge korisnicima unutar Evropskog ekonomskog područja (EEA) uz onemogućavanje konkurencije, preti im kazna od najviše 10 odsto njihovih ukupnih godišnjih prihoda. To bi, prema poslednjim podacima, moglo da iznosi i do 23 milijarde evra, uz obavezu izmene poslovnih politika za koje se utvrdi da nisu u skladu s regulativom EU.
  • Stojko

    17.06.2020 23:52
    stojonis@yahoo.com
    Američko đubre od telefona!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.