Novi način plaćanja na internetu putem instant sistema NBS

Narodna banka Srbije od danas je omogućila novi način plaćanja - instant plaćanja na internet prodajnim mestima trgovca.
Novi način plaćanja na internetu putem instant sistema NBS
Foto: 021.rs (ilustracija)
"Zbog vrlo značajnih prednosti koje za trgovce i potrošače instant plaćanja imaju u odnosu na platne kartice i druge vidove plaćanja, Narodna banka Srbije u saradnji sa bankama i najagilnijim trgovcima nastavlja intenzivne aktivnosti na uvođenju instant plaćanja na što većem broju prodajnih mesta u našoj zemlji", navodi se u saopštenju NBS.
 
Nastavak tih aktivnosti rezultirao je omogućavanjem instant plaćanja na internet prodajnim mestima, što će dodatno doprineti razvoju on lajn trgovine, kažu u NBS.
 
Kako se navodi, izdavačka kuća "Laguna" prvi je trgovac koji je omogućio instant plaćanja na svom internet prodajnom mestu u saradnji sa Bankom Intesa ad Beograd.
 
Od danas, na internet sajtu www. laguna.rs može se kupiti bilo koja knjiga korišćenjem opcije "IPS skeniraj" u okviru svoje aplikacije mobilnog bankarstva.
 
"Plaćanje je vrlo brzo i jednostavno, ne zahteva prekucavanje podataka kao kod platne kartice. Ono što je, takođe, vrlo važno, sigurnije je od plaćanja platnim karticama jer kod instant plaćanja kupac nijedan podatak koji se odnosi na njegov platni instrument ne unosi na internet sajtu trgovca, za razliku od plaćanja platnim karticama kada, da bi izvršio plaćanje, mora uneti broj kartice i ostale neophodne podatke", dodaju u NBS.
 
U tom smislu, napominju u NBS, rizik zloupotrebe platnog instrumenta kod instant plaćanja je značajno smanjen.
  • Sava

    19.06.2020 12:35
    provizija
    ako se ne varam, provizija na mojoj mobilnoj aplikaciji je 30 dinara za placanje mesecnih racuna.
    za kupovinu u prodavnici ne znam, ali sto bih skenirao, ako vec mogu da prislonim karticu.
  • samo kazem

    19.06.2020 04:43
    Pitanje
    Kolika je provizija u odnosu na gotovinsko placanje?
    Ne moze se ocekivati od trgovca da deo profita prepusti banci koja obradjuje placanje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.