Vlast nespremna za ekonomsku krizu

Ekonomska kriza zbog pandemije virusa korona polako počinje da se zahuktava i njeni negativni efekti će do jeseni početi da se osećaju sve više, a stručna javnost u Srbiji istovremeno nije sigurna da nova vlada ima strateški plan kako bi joj se suprotstavila na efikasan način.

I ekonomski analitičari i sindikalci dele mišljenje da će trenutni rast epidemije dodatno zakomplikovati situaciju i skeptični su da vlast ima adekvatan odgovor na nastupajuću krizu, piše Danas.

Privatizacioni savetnik Branko Pavlović ističe za Danas da će ne samo vlast u Srbiji već i celom svetu morati da se suoči sa negativnim efektima koje će korona virus naneti ekonomskim aktivnostima.

"S obzirom na potpuno novu situaciju izazvanu dejstvom pandemije korona virusa ne treba očekivati povoljne uslove za funkcionisanje privrede sve do kraja godine. Sa tim će se suočiti i nova vlada u Srbiji. Preostaje da se vidi da li će se vlast opredeliti da se dodatno zaduži kod međunarodnih finansijskih organizacija ili će tražiti druge načine da se suprotstavi negativnim dejstvima koje će kriza izazvati… Korisnije bi bilo zaduživati se kod Narodne banke Srbije u dinarima nego u stranoj valuti kod međunarodnih finansijskih institucija", ističe Pavlović.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga” Željko Veselinović kaže za Danas da će nova vlada potpuno nespremno dočekati udar ekonomske krize usled korona virusa na jesen.

"Sve mere pomoći zbog korona virusa su bile u svrhe predizborne kampanje. Podeljena je jednokratna pomoć građanima od 100 evra kao i pomoć poslodavcima u isplati zarada zaposlenima u periodu od tri meseca. Ništa drugo osim toga vlast niti je osmislila niti ima viziju šta bi trebalo uraditi. Objektivno gledano, vlast više ne raspolaže sa potrebnim novčanim sredstvima koja bi mogla da usmeri u te svrhe jer ih je već potrošila zarad što boljeg rezultata na izborima", ističe Veselinović.

Ekonomista Milan R. Kovačević kaže za Danas da će epidemija korona virusa koja ne jenjava već u poslednje vreme raste dovesti do velikog privrednog pada u Srbiji.

"Nova vlada će imati još neke resurse koje će moći da iskoristi kako bi se suprotstavila ekonomskoj krizi. Međutim, očekivanog privrednog rasta neće biti već će se naprotiv zabeležiti minus i to u onom procentu u kome je vlast očekivala da će biti zabeležen privredni rast. Mislim da su nadležni mogli da prihvate pozajmice koje nude međunarodne finansijske organizacije. Umesto toga Srbija se zadužila za dve milijarde evra pod visokom kamatom. Taj novac dobijen kroz prodaju obveznica je nužno vratiti a bez obzira koliko nadležni u Srbiji mislili da država ima para za to objektivno gledano biće problem vratiti novac pod nepovoljnim uslovima", zaključuje Kovačević.

Opširnije na sajtu Danasa.

  • zunzara

    27.06.2020 17:40
    Ma kakve to veze ima
    Otkad vlada ima ikakve veze sa ekonomijom?
    ON će im lepo reći gde, kod koga i pod kojim uslovima treba da se zaduži ova jadna zamlja. A oni će klimnuti glavom, zadivljeno GA pogledati i dokusuriti nas...
  • Nisu

    27.06.2020 13:06
    Imali plan
    Ni do sada-osim licnog muljanja-neka vrate sta su pokrali i izvuci cemo se
  • Pa

    27.06.2020 12:51
    Pa
    Pa to svi znaju daje država ekonomski na kolenima. Niko nezna koliko smo se zadužili kod arapa i kineza. Ponovno zatvaranje svega bi izazvalo socijalne nemire u državi to je ekonomsko samoubistvo. Mnogi kao neveruju u to ali kad počnu plate i penzije da se umanjuju biće kasno. Ovo će biti veliko ekonomsko stradanje po svim parametrima koi se pokazuju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija