Udar korone na preduzeća - ko je u Srbiji najgore prošao

Ljiljana Pavlović iz Unije poslodavaca Srbije kaže za RTS da je, prema istraživanju, 94 odsto preduzeća imalo ozbiljnih poteškoća u funkcionisanju tokom vanredne situacije.
Udar korone na preduzeća - ko je u Srbiji najgore prošao
Foto: Pixabay
Najteže je prošao sektor ugostiteljstva i turizma, ističe Pavlovićeva. U istraživanju koje je tokom aprila sprovela Unija poslodavaca Srbije, 54 odsto preduzeća navelo je da je kriza imala veliki uticaj na njihovo poslovanje.
 
Pavlović je, gostujući u Jutarnjem programu, prenela da je još 40 odsto preduzeća izjavilo da je imalo negativan uticaj na srednjem nivou, što znači da je ukupno 94 odsto imalo ozbiljnih poteškoća u funkcionisanju tokom vanredne situacije.
 
Kaže da su najteže pogođena mikro-preduzeća i preduzetnici i dodaje da je istraživanje pokazalo da je njih oko 65 odsto imalo ozbiljnih problema, a još 30 procenata je imalo srednje negativan uticaj krize na poslovanje.
 
"Najteže je prošao sektor ugostiteljstva i turizma. Tu nemamo gotovo nijednog privrednika koji nije izjavio da je kriza visoko uticala na njihovo poslovanje", ističe Pavlovićeva.
 
Što se tiče vremena koje preduzećima treba da izađu iz krize, navodi da je jedna trećina rekla da bi relativno brzo mogli da se oporave, za mesec dana, ali dve trećine je onih koji su izjavili da im je za to potrebno tri do šest meseci.
 
"Različiti sektori su imali različite probleme. Ono što može da objedini sve sektore kada su u pitanju konkretni problemi, to je pre svega pad tražnje pad prometa. Veliki broj poslodavaca je imao problem sa lancima nabavke. Javilo se i usko grlo kada je u pitanju prevoz zaposlenih, kao i kod niza administrativnih procedura", navodi Pavlovićeva.
 
Ističe da je veoma mali procenat onih poslodavaca koji su odlučili da otpuste svoje zaposlene.
 
"Posmatrano po sektorima, najveću štetu odnosno najviše ljudi je ostalo bez posla u sektoru turizma i ugostiteljstva i to je negde bilo očekivano", napominje Pavlovićeva.
 
Što tiče mera koje je vlada preduzela, navodi da su ih privrednici ocenili kao vrlo povoljne, ali očekuju da će biti i nastavka tih mera doći i da će država imati razumevanje i u narednom periodu
 
"Jedan broj poslodavaca nije bio zadovoljan, jer smatraju da su te mere zakasnile i da je trebalo ranije da se primene, ali u većini slučajeva mere su uglavnom dobro ocenjene", ističe Pavlovićeva.
 
Poslodavce brinu pregovori o minimalcu 
 
Ono što sada posebno brine privrednike, kako je dodala, jeste približavanje pregovora o visini minimalne cene rada u avgustu.
 
"U tom smislu, Unija poslodavaca Srbije ima jedan krug konsultacija. Njihova briga ide u pravcu toga da će možda doći do rasta minimalne cene rada, ali da taj rast mora biti praćen ozbiljnim poreskim olakšicama", zaključila je Ljiljana Pavlović.
  • miki

    29.06.2020 14:40
    hapsi neposlusne
    Pohapsiti balavurdiju koja ne postuje propise i ne haje za mere. Oni su i prosirili koronu jer misle da su mnogo pametni. Sada svi mi ostali ispastamo zbog njihovog sebicluka da se malo strpe sa opiajnjem i izlascima. Uzas. Cast retkim izuzecima.
  • dr Stomatolog

    28.06.2020 14:00
    najgore su prošli pacijenti !
    Toliki pad imuniteta je povećao broj hitnih (HITNIH!!!) pacijenata, da jedva postižemo da sve saniramo!
    APEL za pacijente: predupredite svoja hitna stanja: što pre na kontrolu !


  • Nada

    28.06.2020 05:53
    Nikad bolje
    Novi Sad, Ribarsko osrvo. Bubnjevi trešte celu noć i još pola dana. A Corona uživa,smeje se mladima, smeje se našoj gluposti i uživa, cveta, razmnožava se.
    Kad joj dozvoljavamo, zsšto da ne iskoristi svoju priliku?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija