Mala preduzeća će prva početi da otpuštaju, samo u uslužnim delatnostima oko 50 hiljada otkaza

Između 140.000 i 160.000 radnih mesta moglo bi da bude ugašeno ove godine u Srbiji, procene su MMF-a, a procena je i da će mala preduzeća prva početi da dele otkaze.
Mala preduzeća će prva početi da otpuštaju, samo u uslužnim delatnostima oko 50 hiljada otkaza
Foto: Pixabay
U izveštaju MMF-a istaknuto je da su smanjene kamatne stope, državne garancije za kredite malim i srednjim preduzećima i subvencionisani zajmovi Fonda za razvoj tek kratkoročno smanjili troškove kamata.
 
"Rizična dugovanja preduzeća bi mogla da budu u porastu i to za više od 40 odsto do kraja 2020, ako se ne preduzmu mere za ublažavanje tog stanja", ističe se u izveštaju MMF-a, a prenosi Danas.
 
Oni napominju da bi pandemija mogla dalje da utiče na nezaposlenost, a da bi odobravanje novih zajmova moglo da utiče na sposobnost preduzeća da plaćaju kamate. Osim toga MMF u izveštaju pominje i da je od 100.000 do 12.000 radnika u Srbiji zaposleno u firmama koje imaju problem sa plaćanjem kamata i sa likvidnošću i ističu da su naročito osetljivi sektori poput industrije mašina i opreme, maloprodaje, veleprodaje, transporta i ugostiteljstva. 
 
Proizvodni i uslužni sektor su najugroženiji, tvrdi Dragoljub Rajić, koordinator Mreže za poslovnu podršku. Nedavna analiza koju je ova Mreža radila pokazala je da je u proizvodnom sektoru 23 odsto firmi ugroženo, a da je pad koji beleže između 15 i 20 odsto. U uslužnom sektoru, kaže on za Danas, situacija je još lošija, jer je 38 odsto firmi ugroženo a njihov pad je u proseku 40 odsto.
 
"Očekujemo da će se u uslužnim delatnostima 40 do 50 hiljada radnih mesta ugasiti. Biće to najčešće mikro i male firme, one sa jednim, dva, tri zaposlena, naročito one koje rade sa inostranstvom. Čak i firme u IT sektoru imaju problema, potom prevodioci i čitav niz onih koji se bave nekim specifičnim uslugama", ističe Rajić.
 
On dodaje da bi jedan od načina prilagođavanja mogao biti suspendovanje poreza i doprinosa kako bi poslodavci nastavili da isplaćuju neto zarade zaposlenima. To bi moglo da održi sistem, nivo zarada i zaposlenost, smatra Rajić.
 
Za sindikate, procena MMF-a nije ništa novo, kaže za Danas Duško Vuković, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.
 
"Država je sa ovim merama pomoći privrede već predvidela otpuštanja, samim tim što je pomoć dala svima i mogućnost da i sa tom pomoći mogu da otpuste do deset odsto radnika. Strahujemo da bi dobar deo poslodavaca koji je uzeo pomoć mogao da otpusti i više kada prođe period na koji su se obavezali da neće otpuštati", ističe Vuković.
 
Ono čega se sindikat pribojava je šta će biti sa radnicima ako ne bude novih mera.
  • Gaga

    09.09.2020 16:17
    @G
    Ocigledno ne poznajes ovaj glup i blesav narod. Seti se 90ih, sankcije, inflacija 300%, plata 2 DM, kasnile penzije 5 meseci, stampanje para, Dafina, Jezda,... i jel se narod bunio protiv SPS i Milosevica? Ni 5.og Oktobra ne bi bilo da nije bilo Zapada.
    Ovaj narod ocigledno je mazohisticke prirode i ne postuje ni sebe ni vrednost svog zivota!!!
    Toliko o nama!
  • /

    09.09.2020 15:53
    /
    ma jel to onaj mr g postovalac lika i dela svih juznih srba, posebno bracom v sa i bez lk?

    ovaj sadasnji malo kuburi s gramatiku tako da ne verujem da je isti ili je omeksao posle silnih terapija
  • 6969

    09.09.2020 15:17
    Nece mala preduzeca, mi brinemo o svojim radnicima.
    Prvi ce da otpustaju "strani investitori", vec su poceli.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.