Mali: Država će preduzetnicima kupiti nove fiskalne kase za četiri milijarde dinara

Novi Zakon o Fiskalizaciji stupiće na snagu 1. januara 2022. godine, ali prema rečima ministra finansija Siniše Malog, to neće predstavljati dodatno opterećenje privredi.
Mali: Država će preduzetnicima kupiti nove fiskalne kase za četiri milijarde dinara
Foto: 021.rs
"Država će najveći deo tereta uvođenja tih kasa preuzeti na sebe, neće biti opterećenja za privrednike. To će izaći oko 3,5 do četiri milijarde dinara i verujemo da će to ulaganje da se isplati", poručio je danas ministar finansija Siniša Mali.
 
Kako je dodao, poslednje izmene zakona o fiskalizaciji su bile 2012. godine.
 
"Vreme se promenilo, promenila se tehnologija od tada, poslovno okruženje...", istakao je Mali.
 
On je podsetio da je izašao prvi predlog o uređenju fiskalizacije i uvođenju novih fiskalnih kasa.
 
"Želja nam je da svaki račun bude fiskalizovan, da olakšamo rad Poreske uprave, smanjimo udeo sive ekonomije u privredi, očekujemo da se zakon uskoro nađe u javnoj raspravi, da se usvoji do kraja godine, a da sa sprovođenjem krenemo sledeće godine", zaključio je ministar.
 
Prema objavljenom nacrtu ovog zakona na sajtu Ministarstva finansija, poreskim inspektorima biće omogućeno da prate izdavanje računa i beleže nepravilnosti, a to će biti sprovedeno kroz korišćenje dodatnog uređaja koji će trgovci ubuduće imati uz svoje kase.
 
Procesor fiskalnih računa moći će da razmenjuje podatke sa elektronskim sistemom za izdavanje računa i bezbednosnim elementom, analizira podatke o prometima, formatira ih kao fiskalni račun, stvara elektronski potpis, prosleđuje fiskalni račun elektronskom sistemu za izdavanje računa, čuva podatke o prometima i prenosi fiskalne podatke u pomenuti Sistem za upravljanje fiskalizacijom Poreske uprave.
 
Nacrt predviđa da obveznik fiskalizacije ima pravo da se opredeli za vrstu elektronskog fiskalnog uređaja koji će koristiti, i to:
 
1) elektronski fiskalni uređaj koji koristi sopstveni procesor fiskalnih računa i koji omogućava izdavanje fiskalnih računa čak i u slučaju privremenog ili trajnog prekida internet veze; i/ili
 
2) elektronski fiskalni uređaj koji koristi procesor fiskalnih računa u Sistemu za upravljanje fiskalizacijom i koji omogućava izdavanje fiskalnih računa isključivo kroz stalnu internet vezu u realnom vremenu.
 
Uz to, predviđa se čitav niz podataka koje će fiskalni računi računi morati da imaju, ali i kazne za nepoštovanje svih predviđenih propisa koje variraju od 200.000 do dva miliona dinara.
 
Više o novom zakonu čitajte u tekstu OVDE.
  • milos

    01.12.2020 22:20
    ponovo muljanje
    Pouydano znam da ce i ovo bizi muljacinaa
    Jos jednom ce se drzavna kasa opljackati za 3-4 milijardi dinara
    Apreduzetnicima ce zavuci ruku u dzep kasnije kroz servis, softver stampac.....
  • Srđan

    07.11.2020 18:12
    Fiskalne kase
    Sve što je najavljeno novim zakonom postojeće kase već mogu da urade. A onaj koji nije kucao, neće kucati ni sa novim kasama. Tržište se ne otvara za priču moze ko hoće da napravi kasu, jer su predviđena 3 obavezna elementa koja sertifikuje poreska uprava. Do sada je bio jedan.
    Danas fiskalna kasa košta 150evra.
    Po novom će trebati termalni printer najjeftiniji je 50evra, tablet najjeftiniji je 50evra, softver cena ko zna, ako se opredelis za kompjuter onda ti treba legalni windows znači 300evra. Plus fiskalni procesor.
    DAKLE, ŠTA JE JEFTINIJE?
  • Milan Savin

    28.10.2020 07:27
    Fiskalne kase i za advokate
    Nemoj da zaboraviš da kupiš fiskalne kase i advokatima!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija