Vlada razmatra odlaganje poreskih dugovanja zbog pandemije

Vlada Srbije razmatra mogućnost odlaganja poreskih dugovanja i nedospelih poreskih obaveza, a zbog krize izazvane pandemijom virusa korona.
Vlada razmatra odlaganje poreskih dugovanja zbog pandemije
Foto: Pixabay
Ovaj zaključak izvodi se iz radne verzije Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, objavljenoj na sajtu Ministarstva finansija. Ovo danas pišu Blic, Nova ekonomija i B92.
 
U verziji nacrta se navodi:
 
"Izuzetno, u cilju ublažavanja ekonomskih posledica prouzrokovanih pandemijom, višom silom, odnosno drugim vanrednim događajem nastalim u toku kalendarske godine, odlaganje plaćanja dugovanog poreza, odnosno nedospelih poreskih obaveza odobrava se na način i pod uslovima koje utvrdi Vlada."
 
Uz to, izmene se predviđaju i za Član 173a, a koji se odnosi na poreske prevare u vezi sa porezom na dodatu vrednost. Nova verzija ovog Člana trebalo bi da glasi:
 
"Ko u nameri da on ili drugo lice, u prethodnih 12 meseci ostvari pravo na neosnovani povraćaj poreza na dodatu vrednost ili poreski kredit kod poreza na dodatu vrednost, podnese jednu ili više poreskih prijava poreza na dodatu vrednost neistinitog sadržaja, a iznos povraćaja ili poreskog kredita prelazi milion dinara, kazniće se zatvorom od jedne do pet godina i novčanom kaznom.
 
Ko u nameri da on ili drugo lice, u prethodnih 12 meseci potpuno ili delimično izbegne plaćanje poreza na dodatu vrednost, ne podnese jednu ili više poreskih prijava poreza na dodatu vrednost, podnese jednu ili više poreskih prijava poreza na dodatu vrednost neistinitog sadržaja ili ko u istoj nameri na drugi način izbegne plaćanje poreza na dodatu vrednost, a iznos poreza čije se plaćanje izbegava prelazi milion dinara, kazniće se zatvorom od jedne do pet godina i novčanom kaznom.
 
Ako iznos poreza na dodatu vrednost iz st. 1. i 2. ovog člana prelazi pet miliona dinara, učinilac će se kazniti zatvorom od dve do osam godina i novčanom kaznom.
 
Ako iznos poreza na dodatu vrednost iz st. 1. i 2. ovog člana prelazi petnaest miliona dinara, učinilac će se kazniti zatvorom od tri do deset godina i novčanom kaznom.
 
Fizičkom licu, preduzetniku i odgovornom licu u pravnom licu - poreskom obvezniku za krivično delo iz st. 1. do 4. ovog člana izriče se i mera bezbednosti zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti od jedne do pet godina."
  • Losa dioptrija

    03.11.2020 21:35
    Da li gradonačelnik vidi redove ispred poreske kada ide tj ako uopste i ide na posao. Toliko on brine o svojim gradjanima. Covid razara čitav svet a ovima dupe zinulo da sliju u budžet jad i bedu ljudi koji jedva preživljavaju i umesto da se odreknu toga oni potražuju i silne kamate. Sram Vas bilo svih redom koji ste dupeta strpali u fotelje i sada mirno gledate sirotinju. Ako ne umru od Corone u redovima umrece od nemastine.
  • I

    03.11.2020 17:25
    I
    I meni neko prica o organizovanom kriminalu a drzava najveci zelenas i kriminalac. Ovo stase radi u ovoj srbiji otimanje od naroda bilo je samo za kralja aleksandra karadzordzevica i svi znamo kako se zavrsilo. Ovaj fitilj naroda je zaista pri samom kraju a kada izgori verujte dace biti gotovo sa ovom pljackom. Jednostavno sve se spontano desava ovoliko negativne energije,besparica,nezadovoljstvo...mora da samelje sve pred sobom zivi bili pa videli uskori.
  • Frilenser

    03.11.2020 16:24
    Ekstra, mogu onda da kupim još jedan stan umesto da platim poreski dug, koji ću posle da reprogramiram i da otplatim od iznajmljivanja stana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.