"Tesla" zbog guštera i zmija mora da prekine izgradnju fabrike kod Berlina

Po nalogu nemačkog suda i nakon uspešne tužbe ekoloških udruženja, kompanija "Tesla" mora da obustavi pripremne radove za izgradnju fabrike električnih automobila nedaleko od Berlina, piše BBC.
Proizvođač električnih automobila krčio je šumu blizu nemačke prestonice za svoju prvu fabriku automobila i baterija u Evropi, ali su ekološka udruženja tvrdila da će to ugroziti staništa zmija i guštera.
 
Sud u Frankfurtu je naredio obustavu krčenja šume, u iščekivanju novih studija o uticaju na okolinu.
 
Sličan sudski nalog izdat je "Tesli" početkom godine kada je ta američka kompanija planirala tzv. gigafabriku u Grinhajdu, u istočnoj saveznoj pokrajini Brandenburg. Kao razlog su tada navedeni ugroženost biljnog i životinjskog sveta, kao i snabdevanje vodom.
 
"Tesla" nije javno komentarisao najnoviju sudsku odluku koja je rezultat sudskog postupka s Unijom za očuvanje prirode i bioraznolikosti (NABU) i Zelene lige. Konačna presuda se tek očekuje.
 
Udruženja tvrde da će deforestacija uništiti staništa peščanih guštera i neotrovne obične smukulje. Obe vrste su zaštićene. Udruženja brine i da bi bučni radovi mogli ugroziti gmizavce tokom zimske hibernacije.
 
"Ni 'Tesla' nije iznad zakona", rekao je Hajnc Hervig Mašer, predsednik Zelene lige.
 
Šef "Tesle" Ilon Mask na sva je zvona prošle godine najavio plan izgradnje fabrike koja bi proizvodnju počela 1. jula 2021. godine, s godišnjom proizvodnjom od 500.000 automobila.
 
Slučaj s Teslom izazvao je velika trvenja između zaštitnika prirode i dve stranke, CDU-a i FDP-a, koje se pribojavaju da bi cela stvar mogla da našteti imidžu Nemačke kao zemlje poželjne za poslovanje.
 
"Tesla" je dobio dozvolu nemačkog Ministarstva za životnu sredinu da započne radove na lokaciji, ali "na sopstveni rizik".
 
Plan američke kompanije je bio da raskrči zemljište veličine 300 hektara na kojem se prostire 92 hektara šume, ali konačno odobrenje daju lokalne vlasti koje su uvažile prigovore udruženja za zaštitu okoline.
 
"Tesla" ima dve gigafabrike u SAD-u i jednu u Šangaju u Kini. Početkom godine "Tesla" je pretekao Tojotu kao najvredniji proizvođač automobila na svetu. Tržišna vrednost Tesle eksplodirala je ove godine nakon što su investitori počeli snažnije da investiraju u kompaniju, s obzirom da je budućnost u kojoj svi voze električne automobile sve izglednija.
  • Сантана

    10.12.2020 10:25
    Нека дођу у Нови Сад. Ако желе могу и на сред Дунава да граде фабрику.

    У Немачкој блокирају Теслу да гради фабрику како би сачували змије и гуштере, а у Новом Саду улазе у корито реке са образложењем да то треба избетонирати зато што је легло змија и гуштера.
  • Naiva

    09.12.2020 12:30
    Javite Masku
    Nema tu prosperiteta. U Srbiji sklonimo zmije i pacove, a po potrebi i kojeg narkomana i gradimo.
  • pawlle

    09.12.2020 12:06
    dodjete ovamo i vucic vam jos da subvencije od 1000000000 eura da zaposlite kadar i svi srecni

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.