Rusija lansira digitalnu rublju krajem godine

Centralna banka Rusije će lansirati prototip digitalne rublje do kraja ove godine, potvrdila je najviša ruska monetarna institucija.
Rusija lansira digitalnu rublju krajem godine
Foto: Pixabay (ilustracija)
Zamenica guvernera centralne banke Olga Skorobogatova navela je da će monetarni regulator razviti prototip kripto platforme do kraja godine i da će osmatrati tržište kako bi planirao naredne faze projekta.
 
Ruska centralna banka je koncept nacionalne digitalne valute predstavila krajem 2020. godine. Očekuje se da će novi oblik novca koegzistirati sa gotovinskim i bezgotovinskim plaćanjem rubljama. 
 
Za razliku od virtuelnih valuta poput bitkoina, digitalna rublja je, kako se navodi, projektovana tako da minimizuje rizik, jer će je izdavati državni monetarni regulator, a biće podržana tradicionalnim novcem.
 
Najnovije istraživanje, koje je sproveo Centar za istraživanje finansijskih tehnologija i digitalne ekonomije Skolkovo, pokazalo je da otprilike polovina učesnika u anketi podržava ideju o digitalnoj rublji, dok je skoro 40 odsto ispitanika bilo protiv.
  • /

    25.05.2021 09:22
    /
    cemu nesto sto niko nece.
  • Naki Anu

    24.05.2021 10:30
    Ako...
    ...je to još jedan način za izbegavanje pritiska i ucena od strane dolara i sad.... Što pre!
  • Dragan

    24.05.2021 08:12
    Ah
    Sve više rublja biva virtuelna tj narod živi sve bednije pa o rubljama može sanjati.Divan način da KGB vidi sadržaj vašeg novčanika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.