Istekao rok za zamenu "švajcaraca" bez naknade, evo šta da rade oni koji to nisu učinili na vreme

Narodna banka Srbije je tokom maja zamenila bankama ukupno 227,1 milion švajcarskih franaka osme serije, koje su odlukom Nacionalne banke Švajcarske od 30. aprila van opticaja.
Istekao rok za zamenu "švajcaraca" bez naknade, evo šta da rade oni koji to nisu učinili na vreme
Foto: Pixabay
Od ukupnog iznosa, 44 odsto ili 99,7 miliona franaka odnosi se na zamenu za novčanice devete serije, a 56 procenata, odnosno 127,4 miliona na zamenu za devize, saopšteno je iz NBS.
 
Zamenu novčanica osme serije švajcaraca NBS je omogućila do 31. maja bez naknade, a zamenu za devize po redovnim uslovima koji važe u menjačkim poslovima.
 
Od 1. juna, banke i ovlašćeni menjači, u skladu sa važećim propisima, mogu, ali nisu u obavezi da od građana primaju novčanice osme serije švajcarskih franaka. Ukoliko banke i ovlašćeni menjači budu primali novčanice osme serije posle ovog datuma, to će činiti pod uslovima i uz naknade o kojima odlučuju samostalno.
 
NBS će poslovnim bankama i dalje zamenjivati osmu seriju švajcarskog franka, ali pod uslovima koji važe za zamenu vanoopticajnih novčanica. 
 
Iz centralne banke naglašavaju da oni ne obavljaju poslove sa fizičkim licima, tako da građani ne mogu švajcarske franke da zamene u NBS.
 
Novčanice osme serije švajcarskog franka, kao i novčanice šeste serije, moguće je, bez vremenskog ograničenja i bez naplate naknade, zameniti na šalterima Nacionalne banke Švajcarske u Bernu i Cirihu, kao i u agencijama koje se nalaze u većim gradovima Švajcarske.
 
U saopštenju NBS se predočava da novčanice prvih pet serija švajcarskog franka nije moguće zameniti ni u Nacionalnoj banci Švajcarske, kao i da novčanice sedme serije pripadaju rezervnim novčanicama, koje nikada nisu puštene u opticaj.
 
Takođe, novčanice šeste i osme serije, koje su povučene iz opticaja, mogu se poslati poštom na adresu Nacionalne banke Švajcarske, a iznos koji predstavlja ukupnu nominalnu vrednost novčanica podnetih na zamenu uplaćivaće se na račune podnosioca kod banaka u Srbiji.
 
Kako izgledaju novčanice koje su povučene iz opticaja možete videti u našoj VESTI OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.