Proizvođači mleka: Šest godina ista otkupna cena, propali smo finansijski

Predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda u Srbiji Sanja Bugarski rekla je da su proizvođači mleka finansijski propali jer otkupljivači šest godina isplaćuju istu otkupnu cenu mleka.
Proizvođači mleka: Šest godina ista otkupna cena, propali smo finansijski
Foto: Pixabay
Ona je za Betu rekla da je prosečna proizvođačka cena litra mleka 56,60 dinara, a da je prosečna otkupna oko 30 dinara.
 
"Zadužili smo se kreditima u nadi da ćemo postići neki dogovor sa otkupljivačima o povećanju otkupne cene mleka, ali nismo naišli na razumevanje", rekla je Bugarski.
 
Dodala je da je dodatni udar na proizvođače mleka poskupljenje žitarica i uljarica od 50 do 80 odsto.
 
Ona je rekla da proizvodjači od države dobijaju premiju od sedam dinara po litru desetak godina i da bi taj novac trebalo da se koristi za obnovu opreme koja se amortizuje.
 
"Iscrpeli smo sve zalihe da bi spasli proizvodnju i sada ostaje kao jedina mogućnost da država propiše minimalnu cenu za otkupljivače ili da sačekamo sudske izvršitelje", rekla je Bugarski.
 
Istakla je da je proizvođače u težak položaj doveo i "ogroman uvoz mlečnih proizvoda čiji kvalitet treba ispitati".

Teme

mleko
  • Ленка

    23.06.2021 10:25
    Срамота, какви коментари! Евидентно је да крупни капитал хоће да уништи домаћу пољопривреду, а политичари здушно помажу. Мало изгуглајте шта се у Француској дешавало, колико је пољопривредника себи одузело живот јер су доведени до банкрота, на овај исти начин. Још једном- срам вас било!!!
  • Petar

    22.06.2021 18:14
    Istina
    Ovde ima takvih komentara da čovek pomisli kako ovo ljudi nisu normalni. Što komentariše onaj koji ne radi ovaj posao? Seljak u Srbiji definitivno mnogo teško živi. Hranu proizvodi jeftino i mnogi su prinudjeni to da rade a država ne vodi računa o srpskom seljaku. Srpski seljak je izdržao sve krize i ratove u poslednjim decenijama kad niko nije radio seljak jeste. E zemljo Srbijo i gradjani Srbije treba da znate da cenite radnika i raf a ne da ceo vek seljak bude ponižen o omalovažem. Tako je samo kod nas srba u svetu se seljak proizvodjač hrane ceni i poštuje.
  • Milan

    22.06.2021 15:00
    Vegani
    Vidim da neki daju za pravo sebi da kazu ako, tako i treba isl. Iskreno voleo bih da se poljoprivrednici malo opamete, da pocnu vise da cene sebe i svoj rad. Evo neka samo odu na kolektivni godisnji odmor, da i oni jednom sa svojom decom odu na more, a bake i deke u banje. Pa kad vam sve poskupi za 30%, kad pocnu nestasice svega, onda ce svi imati mnogo manje vremena da pisu po forumima i da daju sebi za pravo da blate postene i vredne ljude. Ljude koji su tradicionalno odrzavali ovu zemlju i u ratu i u miru. Sram treba da vas bude.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.