Ministri OPEK+ se složili da povećaju isporuke nafte

Ministri OPEK+ složili su se danas da povećaju isporuku nafte od avgusta kako bi snizili cene koje su dostigle najviši nivo u poslednje dve i po godine.
Ministri OPEK+ se složili da povećaju isporuke nafte
Foto: Pixabay
Grupa, koja uključuje zemlje OPEK i saveznike poput Rusije, dogovorila je da od maja 2022. krenu nova izdvajanja za prevazilaženje razlika između Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, koje prete ostvarenju plana.
 
OPEK+ je prošle godine smanjio proizvodnju za rekordnih 10 miliona barela dnevno zbog pada potražnje nafte i pada cena usled pandemije korona virusa.
 
Potom je postepeno povećavao količine, pa je smanjenje iznosilo oko 5,8 miliona barela na dan.
 
Od avgusta do decembra 2021. grupa će povećati ponudu za dodatna dva miliona barela na dan ili 0,4 miliona barela na dan mesečno, navodi se u saopštenju OPEK.
 
Grupa se složila da produži sporazum do kraja 2022. godine umesto prethodno planiranog aprila 2022. godine, kako bi se ostavilo više prostora u slučaju da globalni oporavak stane zbog novih verzija korona virusa.

Teme

nafta

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija