Ko kontroliše ispravnost hrane i povlači proizvode iz radnji u Srbiji?

Veterinarska služba otkrila je na graničnom prelazu Gostun pošiljku zamrznutog oslića, tešku 27,5 tona iz Španije, nebezbednog za upotrebu. Nedavno su iz prodaje povučeni neispravni sladoledi.
Ko kontroliše ispravnost hrane i povlači proizvode iz radnji u Srbiji?
Foto: 021.rs
Smrznuti oslić iz Španije, u kome je Uprava za veterinu otkrila parazite, nije stigao do potrošača u Srbiji, a informacija o tome i upozorenje odmah su prosleđeni Sistemu za brzo obaveštavanje svih zemalja u Evropi, piše RTS
 
Preko istog sistema i Srbija je prošle nedelje obaveštena da iz prodavnica i magacina treba da se povuče neispravan sladoled.
 
"U petak posle podne, prosledili smo RASF-u obaveštenje da smo u osliću pronašli parazita. Oni su nam odmah odgovorili da će obavestiti Špance o tome. Ceo kontingent, osnosno pošiljke koje su pristigle u Srbiju nalaze se u skladištima i blokirane su. Najverovatnije će biti vraćene ili poništene", kaže Emina Milakara, direktorka Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede.
 
Ovaj sistem brzog obaveštavanja Evropske unije upozorava o svakom riziku, čak i potencijalnom, vezanom za hranu. Obaveštenja stižu elektronskom poštom.
 
"Dobijamo informaciju o riziku ili potencijalnom riziku o uvozniku, subjektu koji je izvezao ili uvezao robu. Uglavnom dobijamo i listu distribucije, tako da tačno znamo gde je određena pošiljka završila. Nakon dobijanja takve informacije odmah se nadležnoj inspekciji prosleđuje i onda ide postupak ili opoziva ili uništenja", objašnjava Tamara Bošković, načelnica Odeljenja za veterinarsko javno zdravstvo.
 
Neispravnost se uglavnom odnosi na određenu seriju, pa je važno, kažu stručnjaci, pratiti takozvani lot broj.
 
"To je jedna pošiljka koja se smatra da je proizvedena pod istim uslovima, na isti način i u isto vreme. Lot broj, u zavisnosti od vrste proizvoda, može da bude nešto što je rađeno u toku dana, u toku više dana, može da bude datum proizvodnje ili rok trajanja ili može da bude čitav jedan kontingent", kaže Bošković.
 
Objašnjava da kada se kaže da se "opoziva lot" da se onda opoziva cela količina. Osim prehrambenih proizvoda, sa rafova se povlače i delovi nameštaja, posuđe, igračke, električni uređaji.
 
"Ukoliko proizvod tokom svog životnog veka pokaže još neki nedostatak, koji u većoj meri može da ugrozi zdravlje i bezbednost proizvoda, onda se takav proizvod povlači sa tržišta, vrši se objava od strane Ministarstva - preko sajta NEPRO, preko sredstava javnog informisanja, na prodajnim mestima u cilju sklanjanja tog proizvoda sa tržišta", ističe Mirjana Stančić iz Nacionalne kontakt tačke za brzu razmenu informacija o opasnim proizvodima.
 
Proizvod se može vratiti na tržište tek kada se nedostatak otkloni. Na sajtu NEPRO od početka godine našlo se 48 proizvoda.
  • Djordje Milokur

    11.08.2021 17:25
    Au
    Samo stroga kontrola na ulazu hrane u našu zemlju , Emina !
  • Dejan

    11.08.2021 07:21
    Komšinica moja radi te kontrole i za izvoz i za uvoz. Emo svaki dan gomila gajbica stoji kod njenog stana. Njoj je najbitnije da dobije besplatno i čim dobije odma daje potvrdu. Briga je za sve ostale. To bi trebalo malo kontrolisati
  • G pen

    11.08.2021 06:14
    SNSovci koji su pomerili nivo aflatoksina i kao resili problem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.