I opremanje lokacije za fabriku vakcina bez javnog tendera

Beogradska Direkcija za građevinsko zemljište i izradnju dodelila je posao opremanja lokacije za fabriku vakcina u Zemunu grupi ponuđača bez tendera.
I opremanje lokacije za fabriku vakcina bez javnog tendera
Foto: 021.rs
Posao je dobila grupa ponuđača koju čine Ras Inženjering Niskogradnja, DC "Energocoop", Resa gradnja, Biodekor i preduzetnička agencija "GEO SPES", piše Nova ekonomija.
 
Javna nabavka je sprovedena kao pregovarački postupak bez javnog poziva, što je jedna od najnetransparentnijih tenderskih procedura, a kao razlog za to navodi se da su u pitanju "radovi koji su značajni za suzbijanje epidemije koronavirusa", navodi Nova ekonomija.
 
U pitanju su hitni radovi na izradnji komunalne infastrukture koju je neophodno realizovati u hitnom postupku, piše u odluci. Navodi se da je poziv za pregovaranje upućen i na adrese firmi "Unogradnja", "Strabag", JKP Beograd put i "Ras inženjering", za koje je Direkcija ocenila da takođe imaju kapacitete za realizaciju ovog posla.
 
Ponuda firmi kojima je na kraju dodeljen posao ocenjena je kao ekonomski najpovoljnija, a ukupna cena za izvođenje radova je 1,66 milijardi dinara sa PDV-om (1,39 milijardi bez PDV-a). Rok za izvođenje radova na opremanju lokacije je 120 dana.
 
Ponuda koje su dale ove firme je bila jeftinija od prijave grupa javnih preduzeća (JKP "Beograd put", JKP "Vodovod i kanalizacija" i JKP "Zelenilo-Beograd", "Elektroizgradnja"), a koja je za posao ponudila cenu od 1,47 milijardi dinara (bez PDV-a).
 
Procenjena vrednost javne nabavke iznosila je 1,46 milijardi dinara, pa je ponuda javnih preduzeća ocenjena kao "neprihvatljiva".
 
Od firmi koje su dobile posao, veći deo njih je, prema navodima Nove ekonomije, angažovan i na drugim značajnim gradskim projektima, pa su tako "Ras inženjering niskogradnja", DC Energocoop i Resa gradnja, zajedno sa JKP "Beograd put" dobile posao izgradnje pristupnih saobraćajnica oko nove autobuske stanice koja se gradi u novobeogradskom bloku 42.
 
Ras Inženjering niskogradnja i Resa gradnja su takođe u grupi ponuđača koja je dobila posao izgradnje novog parkirališta "Zemun". Poslovni prihodi kompanije RAS Inženjering Niskogradnja u 2020. godini iznosili su 7,02 milijarde dinara, a u 2012. godini nešto preko 250 miliona dinara. Poslovni prihodi ove kompanije uvećani su 26 puta u poslednih osam godina.
 
Izrada tehničke dokumentacije za opremanje lokacije za fabriku vakcina poverena je Institutu za puteve Beograd, a kontrola tehničke dokumentacije Javnom komunalnom preduzeću "Beograd put" i firmi "Šidprojekt".
 
Fabrika u kojoj će se prvo pakovati "sinofarm" vakcina, a kasnije i proizvoditi, biće zajedničko ulaganje Srbije, Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Predviđen je i pogon za proizvodnju PCR testova.
 
Planirana mesečna proizvodnja je dva miliona doza vakcine mesečno. Za fabriku koja će se graditi po sistemu "ključ u ruke" srpska strana će obezbediti zemljište i infrastrukturu, navedeno je ranije iz Grada Beograda.
 
Vlada Srbija je u maju izdvojila oko 16 miliona evra za izgradnju ove fabrike, а izdvojena sredstva prosleđena su Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kako bi se izradila potrebna tehnička dokumentacija, izgradila saobraćajna i komunalna infrastruktura i rešili imovinsko-pravni odnosi.
  • Pavle I.

    18.08.2021 08:45
    Bežanija
    Kada se gubi, tada se najviđe krade.
    Zašto?
    Pa upravo jer će se izgubiti pozicije za "legalnu" krađu.
    Ovo liči na povlačenje obe super sile, Viet-Nam, Avganistan i opšta bežanija i otimačina jer više neće biti kada se sve ovo okonča.

    Posle slede koraci ko i koliko je oteo od naroda.
    Ali sve u skladu sa pravom i demokratskim načinom.
    Ovo manijakalno građenje, svega i svačega, je trpanje u dzep svojih trabanata dok se još može. Sajgon, Kabul,..
  • Inspektor Višekruna

    18.08.2021 05:49
    SveJeDno
    Bez tendera ili sa nameštenim tenderom?
    Svejedno!
    Pardon, SveJeDno!
  • Boem

    17.08.2021 22:26
    Drpa se, ali organizovano
    Odavno je jasno da je u ekonomskom tigru sve pod velom tajne od cene spomenika do načina na koji se dele ugovori. To je dobro iz najmanje dva razloga: neometano se pune privatni džepovi narodnim parama, a narod je lišen nepotrebne nervoze jer ne zna ni iznose ni primaoce.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.