U Srbiji plate balkanske, a cene evropske

Iako se po nivou bruto domaćeg proizvoda po stanovniku Srbija nalazi skoro na začelju Evrope, cene koje naši potrošači plaćaju za neke proizvode su na nivou EU ili čak veće od njih.
U Srbiji plate balkanske, a cene evropske
Foto: Pixabay
Kako piše Danas, građani Srbije su i prošle, kao i pretprošle godine, prema podacima Evrostata, potrošačku elektroniku plaćali 16 odsto skuplje od proseka EU. Samo Islanđani su, prema prošlogodišnjim cenama, izdvajali više za elektroniku u Evropi. 
 
Potrošači u Srbiji plaćaju televizore, audio sisteme, lap-top i desktop računare za trećinu više nego u Poljskoj, 17 odsto više nego u Švajcarskoj, 18,5 odsto više nego u Nemačkoj odnosno 21 odsto više nego u Velikoj Britaniji.
 
Sa druge strane, bruto domaći proizvod Srbije je po stanovniku na 43 odsto proseka BDP-a Evropske unije, podseća Danas.
 
Zbog ove pojave je prošle godine Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula postupak protiv učesnika na tržištu potrošačke elektronike. 
 
Iako je Srbija veliki proizvošač i izvoznik suncokreta sa pet fabrika jestivog ulja, prošle godine smo za ulje i mast plaćali 8,4 odsto više od EU proseka. Na primer, u Severnoj Makedoniji su ovi proizvodi bili 35 odsto jeftiniji.
 
Ni cene odeće i obuće u Srbiji nisu toliko povoljne kao cene u nekim zemljama EU. Cene kod nas su u rangu onih u EU, ali su na primer veće za oko 8,5 odsto nego u Ujedinjenom Kraljevstvu.
 
Cene hrane u Srbiji su tek 20 odsto niže od proseka u EU, a recimo Nemačka je na tom proseku. Cene hrane u Srbiji su jednake onima u Mađarskoj iako je prosečna plata u toj državi za oko 300 evra viša nego kod nas.
 
U svakoj od ovih oblasti verovatno ima posla za Komisiju za zaštitu konkurencije, jer niti carine, niti porezi, niti udaljenost od tržišta ne opravdavaju tako visoke cene. Niska kupovna moć građana bi ipak trebalo da povuče cene na dole, navodi Danas. 
 
Ipak, postoje i one kategorije proizvoda koje su u našoj zemlji povoljnije nego u EU. To su bezalkoholna pića, duvanski prozvodi, koji su čak 52,4 odsto jeftiniji, osnovne životne namirnice, voće, povrće, sir, jaja...
 
Srbija je među zemljama sa najmanjim cenama energije u Evropi. Plaćamo je 49 odsto odsto od EU proseka.

Teme

cene
  • Bumberin

    27.08.2021 16:30
    Cene
    nasih proizvoda su nize u Makedoniji nego kod nas.
  • Boban

    27.08.2021 07:31
    Roma
    Hrana i odeća u Italiji mogu da se nađu po boljim cenama. Struja je skuplja, kuva se na plin, ali cene nekretnina su iste kao u RS.
  • Ksena

    26.08.2021 18:29
    Energija
    Nije tacno da je plaćamo toliko manje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija