Mićović: Gorivo bi trebalo da pojeftini

Pre dve nedelje zabeležen je prvi pad prosečne maloprodajne cene sirove nafte posle više meseci, izjavio je predsednik Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.
 Mićović: Gorivo bi trebalo da pojeftini
Foto: 021.rs
Prema njegovim rečima, to bi trebalo da se odrazi i na cenu goriva u Srbiji. 
 
On je, gostujući na TV Prva, rekao da je u mesecima za nama cena sirove nafte rasla, što je za posledicu imalo poskupljenje goriva na pumpama, a da ove nedelje valja očekivati da cena na pumpama bude manja u proseku za oko dinar i po po litru.
 
Mićović je naveo da se cena nafte poslednjih mesec dana kreće u opsegu od 65 do 75 dolara po barelu.
 
Ekonomista Ivan Nikolić iz Ekonomskog instituta je objasnio da je sirova nafta roba čije cene najviše osciliraju na svetskom tržištu.
 
Prema njegovim rečima na to utiče mnogo faktora, počev od geopolitičkih.
 
"Nafta je strateški proizvod potreban svima a malo zemalja je ima, naročito u količinama koje su im potrebne. U formiranju cene nafte ima i kartelskih dogovora, proizvođači se naravno trude da ostvare što veći profit i sve to pogađa zemlje koje zavise od uvoza nafte, kao što je i naša zemlja", rekao je Nikolić.

Teme

cene
  • 9

    29.08.2021 14:23
    @Rodjo
    Da bi TAMI bilo jeftinije OVDIJE mora biti skuplje.
    Šta ti tu nije jasno? U Trebinju MI dižemo aerodrom
    ,a OVDIJE ponovo MI dižemo stud domove i bolnice da se
    popovi i NJIHOVA djeca i ostali koji požele školuju i hrane
    besplatno ovde. Neko to MORA da plati,
    tj da mu se otme sa grbače. Za lečenje ovdašnje dece
    ponovo mi skupljamo priloge. Nikada nisam čuo vest da je
    neka općina uplatila ili pojedinac uspješan bizmismen
    i jedan KM za bilo šta u Srbiji.
    More ti to MEDO bolje pojasnit.
  • Rodjo

    29.08.2021 08:46
    Pitam
    zasto godinama ,vec kada smo najskuplji zbog nameta drzave(svi znamo da je najlakse puniti budzet od cigareta,alkohola i goriva) ,zasto je ono nekvalitetno ? U Rep.Srpskoj naspem gorivo,em jeftinije 30% em je kvalitetniji
  • Dzoo

    29.08.2021 08:38
    Kod nas to nema veze sa cenom goriva. Posto treba dati narogu jos po 30e nema smanjenja akciza, samo povecanje. U ritmu" baba dala dinar da udje u kolo 5 da izadje"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.