Vlada odredila minimalac za narednu godinu

Vlada Srbije donela je na današnjoj sednici odluku da visina minimalne cene rada za 2022. godinu iznosi 201,22 dinara po radnom satu, u neto iznosu.
Vlada odredila minimalac za narednu godinu
Foto: 021.rs
Minimalna cena rada povećana je za 9,4 odsto, navodi se u saopštenju Vlade.
 
Kako se dodaje, "utvrđivanje minimalne cene rada zasnovano je na poslednjim raspoloživim makroekonomskim podacima i projekcijama za naredni period".
 
Podsetimo, važeća minimalna cena rada u Srbiji je 183,93 dinara po satu.
 
Pregovori sindikata, poslodavaca i vlasti okončani su prošle nedelje bez dogovora, pa je visinu minimalca odredila Vlada.
 
Tada je rečeno da će cena minimalne zarade za sledeću godinu biti povećana za oko 2.500 dinara u odnosu na ovogodišnji. Sindikati nisu pristali, ali su ministar finansija Siniša Mali i premijerka Ana Brnabić objavili da će Vlada Srbije doneti odluku da od 1. januara minimalna zarada bude u nivou koji su predložili.
 
Tako će minimalac od 1. januara 2022. godine biti 35.012 dinara.
 
Ovu visinu minimalca je, još pre početka pregovora, najavio predsednik Srbije Aleksanar Vučić, koji je i ove godine, kao i prošle, unapred "obračunao" koliko će biti povećanje.
 
Poslodavci i sindikati izrazili su nezadovoljstvo zbog činjenice da je socijalni dijalog formalnost jer "na kraju bude kako je Vučić izračunao".
  • Sremac

    10.09.2021 14:26
    Kolko je to
    Kolko je to povećanje, moliću lepo, merenu u kilama junetine na primer? Kolko kila je moglo da se kupi prošle godine kad je crtan stari minimalc, a kolko sade? Ili nešto drugo - u litrima dizela ili zejtina?
  • Ajde

    10.09.2021 12:30
    Ajde
    Da malo ministri da zive od minimalca
  • Zaposleni

    10.09.2021 10:58
    Na prosjackom stapu
    Novosadska osiguravajuca kuca ( zna se koja) vec godinama drzi zaposlene na minimalcu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.