Polovni automobili sve skuplji - potražnja veća od ponude

Kriza na tržištu novih automobila, koje budući vlasnici čekaju mesecima zbog nedostatka čipova na globalnom nivu, već se odrazila i na prodaju polovnih automobila u Srbiji.
Prema podacima uvoznika, u poređenju sa 2019. godinom prodaja novih automobila manja je za skoro 10 odsto, što je povećalo cenu polovnih.
 
S druge strane, u Srbiji je u prvom polugodištu ove godine prodato 34 odsto više polovnjaka nego u istom periodu prošle godine. Oni sad, u zavisnosti od modela i godine  roizvodnje koštaju za 20 do 30 odsto više, a uvoznici i vlasnici auto-placeva očekuju da će taj trend rasta cena biti nastavljen, piše Euronews. 
 
Predsednik Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Milan Belin za Euronews Srbija kaže da se normalizacija na tržištu novih automobila očekuje tek polovinom sledeće godine i da do tada nema izgleda da bi cene polovnjaka mogle pasti. 
 
"Potražnja je mnogo veća od ponude, jer da bi se u oglasima pojavio polovan automobil, predispozicija je da neko kupi nov. To se, međutim, veoma sporo dešava i došlo je do povećanja tražnje, koja diže i cene. Nema ciklusa koji je neophodan da bi došlo do te smene", objašnjava Belin.
 
On kaže i da su brojni razlozi koji su uticali da kupci moraju da izdvoje sve više para za automobil, a najznačajniji je poskupljenje čelika za 50 odsto.
 
"Četvrtinu automobila praktično čini čelik, tako da je ta korekcija bila neminovna i očekivana. Obavezno uvođenje euro 6 motora i novih tehnologija je dodatno poskupelo proizvodnju vozila, a uticalo je i na krajnju cenu koju plaća kupac", navodi predsedik Asocijacije uvoznika.
 
Petar Živković iz Udruženja automobilskih novinara Srbije, napominje da se zbog nedostatka čipova u automobilskoj industriji čeka na isporuku vozila nekoliko meseci pa do pola godine.
 
"Ljudi su u inostranstvu, gde je tržište mnogo veće, privremeno su odustali od novih automobila, jer ne žele mesecima da čekaju isporuku. Sasvim je normalno da tržište polovnih automobila tako reaguje, nema novih, veća je potražnja za polovnim i oni su sve skuplji", objašnjava Živković.
 
  • službenik pošteni

    22.09.2021 19:32
    Polovni automobili sve skuplji
    Pre rata se znalo ko je mogao da vizi automobil, a sada svaka šuša vozi neki krš.
  • Bacvanin

    19.09.2021 10:46
    Pre 10 god sam u Sloveniji kupio joznokoreanca starog 10 god za 1000 evra.Sad je slican auto star 10 god 5000 evra
  • Popara

    19.09.2021 08:52
    Djordje
    Provera legálnosti ne traje više dva meseca, radi se skoro momentalno pri prvoj registraciji. Auto sa placa uglavnom može da se provoza po okolnjim ulicama. Što je dovoljno dá se ustanovi veći nedostatak. I ponavljam, dá bi neko kupio auto od privatnog lica, neko drugi prvo mora da rizikuje i kupi ga sa placa. Kada vam Kao privatno lice prodajem auto naplatiću i rizik a lagaću bolje od autotrgovca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija