Rade li pušači manje od nepušača?

Ako se ova bukvalno "goruća" tema svede na brojke, onda to izgleda ovako: da biste popušili jednu cigaretu, treba vam oko šest minuta.
Rade li pušači manje od nepušača?
Foto: Pixabay
Ako tokkom radnog vremena popušite tri cigarete, to je 18 minuta manje rada. Tokom 20 radnih dana za mesec dana u firmi pušite 360 minuta, odnosno šest radnih sati, piše Manager.ba.
 
Dodate li u računicu još minut-dva da fizički izađete kako biste zapalili, dođe se do toga da sedam sati mesečno na poslu provedete pušeći.
 
Uzmemo li gore navedene podatke kao neki prosek (i pod uslovom da sve tri cigarete čovek ne zapali tokom službene 30-minutne pauze), prosečan pušač mesečno radi otprilike sedam sati manje od nepušača. 
 
U velikim kompanijama kolege nepušači često spominju tu nepravdu koja se prećutno dopušta, ali postoji i odgovor nepušača.
 
"Ali i nepušači se odmaraju, dok smo mi na cigareti, oni surfuju internetom", uzvraćaju pušači.
 
"A vi nikad ne surfujete internetom tokom radnog vremena?", odgovaraju nepušači.
 
"Svi podjednako treba da imaju pauzu i svi je uzimaju. Niko ne uspeva da osam sati radi efektivno niti to može. Kažu da možemo najviše raditi pet ili šest sati, ostale sate nekako ukrademo sitnim i vrlo potrebnim pauzama", piše portal Menager.ba.
 
Neko ode da zapali cigaretu, neko bulji kroz prozor, neko bulji u Fejsbuk, neko i puši i bulji u Fejsbuk istovremeno, neko pije kafu s kolegama... a opet, nepušačima se neretko čini da rade više od pušača. Zato što pušača često fizički nema u kancelariji i zato što ga, prema gore navedenoj računici, nema sedam sati mesečno na radnom mestu.
 
Kako navodi Manager.ba, zapravo rade manje oni koji su spori, neefikasni, lenji ili nesposobni. I to nema veze s pušenjem.
 
Nekad će pušaču biti potrebno trostruko manje vremena od nepušača da bi nešto obavio kako treba. Nekad će biti obrnuto. Nije rešenje zabranjivati kratke "puš-pauze", jer od zabrana nikakve koristi. Dobićete radnike koji će svejedno uzeti pauzu, ali će usput biti i nervozni jer nemaju nikotina u krvi. Vas će pritom smatrati baš "poslodavcem za poželeti". Ukratko, samo ćete sebi napraviti problem. Zabrane retko vode kad nečemu dobrom.
 
Prestanite ceniti prekomerno vreme provedeno na poslu, glorifikovati one koji se dižu u pet i odgovaraju na mailove u cik zore ili ostaju na poslu do 22 sata naveče. Niko ne može biti fokusiran celi dan niti na taj način može nešto dobro raditi.
  • Zdravko

    22.09.2021 07:27
    Pušenje u zatvorenom?
    Molim vas da obradite temu: "Kada će Srbija ući u 21. vek i zabraniti pušenje u zatvorenom?"
  • Dasp

    22.09.2021 06:58
    Merilo
    Pušači puše više od nepušača.
  • Sky

    21.09.2021 18:16
    A niko ne pominje...
    ... praksu da se pušačima ponegde i dalje toleriše pušenje u zatvorenom prostoru, i kako to utiče na nepušače u bliskom okruženju. Znam i ljude koji su to branili time što su svi u istom radnom prostoru pušači, time da "pušač kupovinom cigareta plaća porez" (!?) ili da "zatvoreni prostor nije javno mesto" (?!)...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.