Bivši radnici FRA traže odgovornost zbog uvođenja fabrike u stečaj

Bivši radnici Fabrike reznog alata u Čačku traže odgovornost poslodavstva, što je u fabrici otvoren predstečajni postupak, iako je država, koja je bila većinski vlasnik.
Bivši radnici FRA traže odgovornost zbog uvođenja fabrike u stečaj
Foto: Pixabay
Predsednik Industrijskog sindikata FRA Dušan Đelić rekao je agenciji Beta da su nadležnom tužilaštvu u Čačku podneli više krivičnih prijava protiv rukovodstva fabirke, ali da tužilaštvo još uvek nije odogvorilo na te tužbe.
 
On je najavio protest bivših radnika FRA ispred tužilaštva i zgrade čačanske policije zbog toga što te institucije ne reaguju povodom njihovih prijava, za šta su, kako kaže, podneli brojne dokaze.
 
Prema njegovim informacijama od 2009. godine do danas država je u FRA uložila oko 400 miliona dinara, a fabrika je za to vreme upala u velika dugovanja i nije uplaćivala čak ni zdravstvene i penzione doprinose za radnike.
 
"Predstečajni postupak u FRA je pokrenut 1. oktobra kada je prestao radni odnos za sve radnike i zabranjena ; proizvodnja i promet u fabrici. Rukovodstvo fabrike se oglušilo o tu zabranu i mi sumnjamo da se u fabrici odvija nezakonita proizvodnja i prodaja stvari iz magacina", rekao je Đelić.
 
Dodao je da su tražili od stečajnog sudije Privrednog suda da interveniše i obezbedi fabričku imovinu. Đelić je naveo da će prema zvaničnim najavama stečaj u FRA biti uveden 26. oktobra kada će stečajni upravnik biti postavljen u fabrici, čime prestaju ovlašćenja dosadašnjeg rukovodstva.
 
Rekao je da je socijalni program za svih 452 radnika FRA isplaćen i da je ostalo još da se uplate zaostali doprinosi za 320 radnika koji imaju više od 40 godna radnog staža, a da je ta uplata stopirana jer rukovodstvo farbike ne dostavlja Filijali PIO potrebene obrasce, zbog čega su radnici i protestovali polovinom septembra.
 
On je ocenio da Ministarstvo privrede nije ispunilo sva obećanja prema radnicima FRA, koja su data prilikom pregovora oko socijalnog programa u martu ove godine.
 
Prema Đelićevim rečima, zaostali doprinosi, za radnike kojima su uplaćeni, obračunati su na platu od 28.200 dinara, što je manje od iznosa minimalne plate u martu ove godine, na koju je tebalo da budu obračunati doprinosi, što je i dogovoreno sa nadležnim ministarstvom. FRA je osnovana 1953. godine od kada je proizvodila alate koje je izvozila u zemlje u regionu, a deo fabričkih pogona bavio se proizvodnjom i za vojnu industriju.
  • Robin Hud

    09.10.2021 07:01
    Svi su krivi.
    Dođe radnik na posao malo sedne,malo stavi ruke u đepove, malo nešto mi se danas ne radi. Poslovođa isto ili slično tako. Direktor kaže kako da platim ovu stoku (izvinjavam se na izrazu ali on je često zastupljen) što neće da radi. I tu kreće ringišpil. Svi u igri. Naravno ima i mnogo poštenih koji ćute i rade, e oni najviše ispaštaju. Zaključak sprovesti sve po zakonu i nema greške. Naravno da su direktori krivi što je fabrika u stečaju.
    Kada sediš i kada držiš ruke u đepovima plata O,oo. Ko uradi štetu firmi lepo se to izračuna i ispostavi mu se račun. I mora da plati. Advokat,tužilac i sudija koji se isto ne pridržavaju zakona i ZDRAVE PAMETI isto i za njih važi.
    Tako da sve je jednostavno.
    Samo ako hoćemo da to rešimo jednom za sva vremena.
  • Draga

    07.10.2021 15:57
    A da neko pročita pre objave?
    "fabirke, ali da tužilaštvo još uvek nije odogvorilo na te tužbe"
    Dalje neću ni da čitam...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.