Analitičar: Najavljuje se i treće poskupljenje ulja, povećanje cene nije opravdano

Član Naučnog društva ekonomista Srbije i Nacionalnog tima za preporod sela Branislav Gulan ocenio je da će zbog enormnog rasta cene suncokreta ulje poskupljivati sve dok narod bude imao para da plaća.
Analitičar: Najavljuje se i treće poskupljenje ulja, povećanje cene nije opravdano
Foto: Pixabay
Država se, s druge strane, koleba između privremene suspenzije carina na uvoz ulja i intervencije iz robnih rezervi.
 
Gulan navodi da je narodu uvek skupo i biće mu skupo, podsećajući da je otkupna cena suncokreta koja je prošle godine plaćana seljacima bila 38 dinara po kilogramu, a sada je dostigla 65 i 45 dinara po kilogramu.
 
"Prema tome, mora ulje da poskupi. Ono će poskupljivati sve dok narod bude imao pare da plaća", rekao je Gulan za RTS.
 
Prema rečima agroekonomskog analitičara Vojislava Stankovića, poskupljenje nije opravdano i posredi je psihogeni faktor, usled čega "mešetare sami trgovci" u nameri da pokriju gubitke nastale zbog lokdauna i pandemije.
 
Stanković ukazuje da je potrebno stabilizovati tržište, a da su državi od tržišnih instrumenata na raspolaganju jedino Robne rezerve, gde postoje značajne količine ulja, ali, smatra, sa državnom intervencijom bi trebalo sačekati da se vidi ovo treće poskupljenje koje se najavljuje.
 
U Ministarstvu trgovine ističu da je poskupljenje ulja posledica dešavanja na svetskom berzanskom tržištu.
 
"Cene većine žitarica i uljarica na svetskim berzama beleže maksimume, uprkos dobrom rodu. Maloprodajne cene suncokretovog ulja u Srbiji, nakon poslednjeg poskupljenja, su između 165 i 220 dinara. Jedan od načina za njihovo snižavanje je privremena suspenzija carina na uvoz suncokretovog ulja kako bi se omogućila veća konkurencija, ali je pitanje da li bi ta mera dala rezultat, s obzirom na to da su cene u regionu na istom ili višem nivou u odnosu na Srbiju", navode u ministarstvu.
 
Ove godine je suncokret zasejan na 220.000 hektara, prinos je zbog izrazite suše za oko 30 odsto manji u odnosu na prošlu godinu, a ove jeseni setva je skuplja za petinu u odnosu na prošlu godinu, čime se objašnjava rast cena u maloprodaji.
 
Prema podacima Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu, saopštenim u septembru, hrana je za godinu dana poskupela oko 32 odsto, delom zbog kovida, delom zbog veće tražnje, a delimično zbog skupljeg prevoza. Uz to, na berzama je došlo do enormnog rasta cene žita, što se već preliva na cenu gotovih proizvoda.
  • Pzs

    11.10.2021 13:09
    Ali narod nema više para da plaća... svima da nadoknadi štetu od korone i lošeg vremena i čega sve ne i hrani milion botova, dok gladuje...Vreme je...
  • Sirotan

    10.10.2021 21:45
    Globalno ludilo
    Ovo se dešava na globalnom nivou. Na mala vrata pod izgovorom pandemije se globalno ekonomski standard stanovništva obara za 50% pa i više. Reset ekonomskog sistema. Liberalna ekonomija, svi dižu cene a niko ne prestaje da kupuje. U Srbiji gorivo kada dodje do 400din po litri i dalje će biti gužvi. Čak i da se digne kuka i motika postavlja se pitanje šta onda? Lomi se i pali. Pa opet sve ponovo. Nekada se cenilo ko šta ume i zna, danas šta ko ima i koliko. Nekada se cenio doktor, profesor a danas korumpirani političar/krimos. Kako seješ - tako žanješ.
  • Zovem se Stevo

    10.10.2021 20:12
    INAČE
    Ulje se smrt, a svinjska mast je život.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija