Lako održavanje pvc stolarije

Svoju veliku popularnost pvc stolarija je stekla poslednjih decenija.
Lako održavanje pvc stolarije
Foto: 021.rs
Kvalitetna je, praktična i pristupačna. Investicija u novu pvc stolariju veoma je isplativa, a jedan od razloga je lako održavanje, koje ne iziskuje ni puno novca ni vremena.
 
Jedna od mnogobrojnih prednosti koje pruža pvc stolarija jeste i činjenica da je ona najjednostavnija za održavanje u poređenju sa svim drugim vrstama stolarije. Zašto je to tako?
 
Razloga je više. Neki od njih postaju jasni i vidljivi tek kada uporedimo različite tipove stolarije. U prošlosti smo svi navikli da u svom domu imamo drvene prozore i vrata. Jednostavniji, stariji modeli imali su tanja stakla koja su ugrađivana u dupla prozorska okna, koja su se mogla razdvajati. Noviji modeli su postali napredniji, imajući vakuumski spojena okna, dok su i stakla postala kvalitetnija.
 
Međutim, na tržištu se pojavilo nešto što je nadmašilo apsolutno sve. To je pvc stolarija koja je praktično postala standard. Kada se priča o renoviranju i zameni starih prozora sa novim, najčešće se podrazumeva da će novi biti od pvc-a.
 
Šta je to što opredeljuju većinu za ovu opciju? 
 
Pod održavanjem se podrazumeva sve što treba da preduzmemo kako bi što duže stolarija trajala i bila funkcionalna. Neki materijali su osetljiviji od drugih. Prozori i balkonska vrata izloženi su raznim vremenskim ekstremima. Umereno kontinentalna klima, kakva vlada u našem podneblju, poznaje četiri godišnja doba, kao i velike temperaturne razlike između leta i zime. Tu su i padavine, kao i vlažnost vazduha koja varira i zavisi od raznih faktora. Jasno je da je stolarija sve ovo treba da izdrži.
 
Staru stolariju štitili smo farbanjem i lakiranjem. Kako bismo joj produžili vek, trebalo ju je iznova farbati na svakih par godina i premazivati je zaštitnim lakovima. Ova sredstva služila su da je koliko-toliko zaštite od vlage, insekata, gamadi, kao i od svih drugih uticaja, među kojima dominiraju raznolike vremenske prilike. Farbanje stolarije je posao koji iziskuje i vreme i novac. Treba ga isplanirati, nabaviti potreban materijal i prionuti na posao. Ko nije vešt sa kofom farbe i četkom treba da angažuje majstora, što je dodatni trošak. Ako prozore i vrata farbate sami, ne treba smetnuti s uma slobodne dane, ili dane uzete od godišnjeg odmora koji će na to biti utrošeni, umesto da ih provedete odmarajući se i uživajući.
 
Kad se posao završi, ako niste bili dovoljno pažljivi, ostaje nered, pranje podova i skidanje fleka. Nakon toga treba biti izuzetno pažljiv dok se farba potpuno ne osuši, jer jedan pogrešan potez može da poništi uložen trud i vreme. Dešava se i da se nekom, ko nema iskustva, učini da je to lak posao, pa da tek posle uvidi da nije jednostavno i da jedva čeka da se ispetlja iz nereda u koji je upao.
 
Sa pvc stolarijom ovih problema nema. Pvc stolarija se ne farba. Ne treba je premazivati lakovima niti drugim zaštitnim sredstvima. Svako ko se odlučio da je ugradi, uvideo je da je ona ustvari spas od nepotrebnog posla, koji većini nije omiljen. 
 
Održavanje pvc stolarije podrazumeva i čišćenje i pranje. Dok se ne izmisle prozori koji sami sebe peru, ovog posla se nećete rešiti. Međutim, pranje pvc prozora je lako. Površine okvira su glatke. Lako se sa njih uklanja prašina i prljavština i to uz pomoć običnog sunđera ili mekane krpe u kombinaciji sa sredstvom za stakla. Nema zapinjanja krpe za zareze i male pukotine koje su prisutne na drvetu. Glatke pvc površine lako se brišu, a voda im ne škodi. Sa starom stolarijom morali ste uvek biti pažljivi da suviše ne nakvasite sunđer ili krpu jer prevelika količina vode vremenom stvara oštećenja.
 
Prozorska stakla su tek posebna priča. Novi pvc prozori imaju terasna vrata, najčešće kao specijalno spojena trostruka stakla. Kada perete prozore dovoljno je da to uradite spolja i iznutra. Okna se ne mogu razdvojiti, te ostaju čista s unutrašnje strane. Za pranje svih prozora i vrata od pvc-a biće vam potrebno neuporedivo manje vremena i energije nego što je to bilo pre. 
 
Više o pvc stolariji saznajte na mirandre.com gde ćete pronaći sve informacije o proizvođačima i boljim prodajnim mestima, pogledati modele sa cenama i još mnogo toga. Ukoliko ste dosada odlagali ovu investiciju, došlo je pravo vreme da ugradite novu pvc stolariju i da se uverite u sve benefite koje ona sa sobom nosi. Lako i jeftino održavanje, samo je jedno od njih. 

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija