Nenad Zeljković (A1): Cilj je da korisnicima širom Srbije budemo pouzdan partner u digitalnom svetu

Glavni direktor za tehniku A1 Srbija i A1 Slovenija u intervjuu za 021.rs govori o trendovima u ICT tehnologija, 5G mreži, ali i budućim investicijama.
Od početka poslovanja  pod novim imenom, A1 Srbija je tokom 2021. godine svoje aktivnosti pretežno usmerila na proširenje kapaciteta mreže u brojnim lokalnim sredinama, utemeljenju stabilnog i brzog interneta i razvoj infrastrukturne mreže kao podloge za uvođenje novih tehnologija. 
 
Sve to rezultiralo je priznanjem za najbržu mobilnu mrežu u Srbiji. Više o tome, kao i o trendovima u ICT tehnologijama, budućim planovima kompanije i novim investicijama, otkrio nam je Nenad Zeljković, glavni direktor za tehniku A1 Srbija i A1 Slovenija.
 
Nedavno ste objavili da A1 Srbija povećava kapacitet mobilne mreže u Novom Sadu za 81 odsto. Šta to konkretno znači za korisnike i kako će se unapređenja odraziti na iskustvo korišćenja A1 mreže?
 
Zeljković: Od dana kada smo postavili prvu baznu stanicu u Srbiji, pre 14 godina, težimo da korisnicima širom Srbije pružimo napredno korisničko iskustvo. To se pre svega odnosi na mrežu na čijem razvoju i unapređenju konstantno radimo. Ova godina je za nas veoma važna, jer smo osim promene imena u A1 Srbija, uz podršku A1 Telekom Austrija Grupe, sproveli značajna unapređenja na mrežnoj infrastrukturi, proširili kapacitete 4G mreže i još više unapredili data servise. 
 
Zahvaljujući tome povećanje kapaciteta mreže na teritoriji Novog Sada od 2017. godine iznosi čak 185 odsto, a samo u tekućoj godini smo uspeli da unapredimo postojeće kapacitete za 81 odsto. Želimo da korisnicima omogućimo bržu i stabilniju internet konekciju, kao i da povećamo pouzdanost servisa kako bi nesmetano obavljali sve aktivnosti u digitalnom svetu. Nedavno smo dobili i potvrdu da smo na pravom putu. Kompanija Ookla®, globalni lider u praćenju performansi mobilnih i širokopojasnih mreža, testiranju aplikacija i srodnih tehnologija i tvorca aplikacije Speedtest® proglasila je A1 najbržom mobilnom mrežom u Srbiji za 2021.*
 
Čak 40 odsto ukupnog internet saobraćaja na srpskim mobilnim mrežama generišu vaši korisnici, A1 je praktično najiskorišćenija mreža u Srbiji. Kako to utiče na održavanje mreže i koji su najveći izazovi? 
 
Zeljković: Taj podatak je velika čast, ali još veća obaveza da nastavimo sa kapitalnim infrastrukturnim ulaganjima. A1 Srbija koristi isključivo svoju infrastrukturu za pružanje servisa korisnicima još od 2014. godine. Izgradili smo mrežu koja pokriva 98 odsto stanovništva i obuhvata skoro 2.300 baznih stanica, od kojih je čak 100 izgrađeno u prvih devet meseci ove godine. Što je pokrivenost veća, to je i održavanje pristupne i transportne mreže zahtevnije. Postoje brojni izazovi koji mogu da uspore ili privremeno onemoguće rad neke bazne stanice poput prekida električne energije, prekida optičkih deonica, otežanih vremenskih uslova koji ponekad onemogućavaju pristup samoj lokaciji i slično. 
 
Da bismo to predupredili, imamo uigrani tim stručnjaka koji nadgledaju mrežu 24/7 i mobilne timove na terenu koji brinu o održavanju mreže. Zahvaljujući njima i naprednim alatima zasnovanim na AI i machine learning tehnologijama, u proseku 60% poteškoća reši se mnogo pre nego što ih krajnji korisnik i oseti prilikom korišćenja mreže. Nastojimo da svaki naš korisnik ima napredno iskustvo kada je u pitanju A1 mreža. Uzimamo sve faktore u obzir i trudimo se da maksimalno prilagodimo infrastrukturu postojećim uslovima.
 
  
 
ICT tehnologije su se pokazale kao veliki pokretač privrede. Koji su trendovi u ovoj sferi i kako je kompanija A1 Srbija odgovorila na njih?
 
Zeljković: Živimo u periodu digitalne tranzicije kada se mnogi procesi u privredi ubrzavaju, optimizuju i dobijaju potpuno nove oblike ekonomskih interakcija zahvaljujući novim tehnologijama. Obrada velike količine podataka, automatizacija, kreiranje novih usluga i poslova samo su neke od prednosti koje nove tehnologije donose. Naš odgovor na novonastale potrebe u privredi je bio da omogućimo platforme, softverska i cloud rešenja koja će poslovnim korisnicima olakšati digitalizaciju različitih procesa. Prvi smo u Srbiji lansirali Narrow Band Internet of Thnigs koji pokriva 90% odsto naše zemlje i 99 odsto domaćinstava zbog čega smo lideri u regionu i među odabranim društvom u svetu telekomunikacija, jer samo 15 odsto GSMA operatera u svetu pruža ovu vrstu usluge. 
 
Ova tehnologija omogućava efikasniji, sigurniji i ekonomičniji prenos podataka za uređaje koji se povezani preko mreže. Posebno je važna za biznis korisnike, jer povezuje uređaje u gotovo svim uslovima i pruža širok spektar primene. Na posebnoj internet platformi www.a1ict.rs, predstavili smo mnogobrojna napredna ICT rešenja koje korisnici već danas mogu da upotrebe za veću efikasnost, bezbednost i širenje svojih poslovanja.
 
A1 Srbija će aplicirati za postavljanje 5G infrastrukture u Srbiji. Koliko će ova tehnologija transformisati tržište kod nas? Koja su vaša očekivanja od uvođenja 5G-a i kakva su iskustva sa drugih tržišta na kojima A1 Telekom Austrija Grupa posluje?
 
Zeljković: Transformacije koje će 5G mreža doneti su revolucionarne i suštinski će unaprediti društvo u svim segmentima. Ako bih pravio paralelu, 5G mreža u odnosu na postojeću 4G mrežu je kao da upoređujete pametni mobilni telefon sa fiksnim telefonom sa brojčanikom. Svaki oblik komunikacije i razmene podataka će biti nemerljivo stabilniji i brži. Te promene se neće desiti preko noći, ali iskustva drugih zemalja u kojima poslujemo govore da nećemo morati dugo da čekamo da bismo videli značajna tržišna unapređenja. 
 
To se pre svega odnosi na proces automatizacije i povećanja produktivnosti. Upravljanje saobraćajem u Novom Sadu koristeći pametne autobuse koji voze putnike bez vozača ili dronovi koji dohranjuju poljoprivredne kulture u trenutku kada je to optimalno na osnovu podataka o vlažnosti i sastavu zemljišta nije neka SF priča ili daleka budućnost. Takve stvari će, uz 5G mrežu, biti moguće već u ovoj deceniji.  
 
*Zasnovano na Ookla® analizi Sppedtest inteligence® podataka za drugi treći kvartal 2021. godine. Žig Ookla se koristi po licenci i štampa uz dozvolu.

Teme

A1

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija