Nove mere u katastru: Borba protiv reketaša i ucenjivača

Republički geodetski zavod dao je novo uputstvo svim katastrima.
Nove mere u katastru: Borba protiv reketaša i ucenjivača
Foto: Pixabay
Naime, uputstvo se tiče toga kako da prepoznaju slučajeve zloupotrebe zahteva za zabeležbu i urgentno reagujući spreče ucenjivanje vlasnika parcela.
 
Kako se navodi, zahtevi koji se procene da vode ka ucenjivanju biće odmah odbacivani "sa vrata", te se tako reketašima i ucenjivačima neće ostaviti prostor da uđu u proceduralne zavrzlame.
 
Kroz uputstvo se onemogućava i da neki od zaposlenih u katastru dođu u iskušenje da pomažu reketašima prolongiranjem postupaka, izgovarajući se na nedovoljno jasne procedure.
 
"Na ovaj način Zavod je, u okviru zakonskih mogućnosti, maksimalno "zategao" liniju odbrane prema onima koji rade protiv interesa sigurnosti pravnog prometa i uveo politiku nulte tolerancije za reketaše", navodi se u saopštenju.
 
RGZ apeluje na vlasnike nepokretnosti da se pridruže u ovoj borbi i da zaštitu od lica koja zloupotrebljavaju podnošenje zahteva samo da bi naneli drugome štetu, potraže i pred sudovima, koji jedino mogu kazniti počinioce.
 
Uputstvima RGZ je reagovao, kako se navodi, na sve češću pojavu ucenjivanja vlasnika nepokretnosti podnošenjem katastru očigledno neosnovanih zahteva za zabeležbe.
 
Za investicije atraktivne nepokretnosti neodgovorni pojedinci "zatrpavaju" zahtevima za upis zabeležbe spora, potpuno svesni da nemaju ispravu na osnovu koje bi mogao da se zabeleži spor.
 
RGZ navodi da nemaju strah od posledica jer su troškovi postupka upisa minimalni, a i nisu čuli da je neko osuđen zbog takvih zloupotreba.
 
Navodi se da je praksa da podnose više zahteva u kratkom periodu, i da čim se jedan zahtev reši, izjavljuju žalbu; a kada se i žalba odbije, ponovo podnose isti ili sličan zahtev, o kojem opet mora da se reši.
 
"Iako katastar redovno odbacuje te zahteve, ponovnim podnošenjem i korišćenjem žalbi stvara se utisak da sistem ne može da se izbori sa njima. Vlasnik nepokretnosti zbog toga trpi pritisak jer mu se u izvodu iz katastra stalno pojavljuju zahtevi za zabeležbu spora u teretima, usled čega gubi poverenje potencijalnih kupaca odnosno ulagača i etiketira se kao problematičan", objašnjeno je iz RGZ-a.
 
Kako se navodi vlasnik nepokretnosti onda postaje laka meta, pa suočen sa probijanjem rokova i propašću planova, spreman je za "dogovor" sa onima koji su mu problem i napravili.
 
RGZ navodi da je reč o klasičnoj iznudi i dodaje da je hitno reagovano uputstvom ka Katastrima jer su sada takve pojave dobile na zamahu.
  • Pićuka

    07.11.2021 15:41
    Bilo bi logično, ako tako nešto konstatuju i odbace takav zahtev, da istovremeno prijave slučaj i tužilaštvu.
  • Steva

    07.11.2021 12:02
    smejurija od države
    Pa ovo je kao kad seljak nebi 30 godine izlazio na njivu i onda jednog jutra ponese motikicu i rasadu da zasadi paradajz,a od korova nemože da se priđe.
  • Nikola ns

    07.11.2021 07:58
    Bajke
    Kakva srceparajuća priča,katastar nije u stanju godinu dana da izda rešenje o prenosu vlasništva i time omogući poreskoj da uzme porez od novog vlasnika.
    Rade isključivo za poznate investitore a tu i tamo uz nadoknadu urade ponešto i za građane.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.