Sud EU odbacio žalbu Gugla na kaznu od 2,4 milijarde evra zbog favorizovanja

Najviši sud Evropske unije odbacio je danas žalbu kompanije Gugl i potvrdio kaznu od 2,4 milijarde evra, koju su evropski regulatori izrekli američkom tehnološkom divu 2017.
Sud EU odbacio žalbu Gugla na kaznu od 2,4 milijarde evra zbog favorizovanja
Foto: Pixabay

Komisija za zaštitu konkurencije 27-člane Evropske unije je kaznila Gugl zbog nepravednog favorizovanja sopstvenih servisa za kupovinu u odnosu na konkurente.

Istraga komisije je otkrila da je Gugl nepravedno usmeravao onlajn posetioce na svoj servis za poređenje kupovine, Gugl šoping, na štetu rivala.
Regulatori EU zahtevali su od Gugla da promeni način na koji nudi rezultate pretrage u Evropi.
 
Opšti sud Evropskog suda pravde presudio je da "najvećim delom odbacuje" Guglovu žalbu i da potvrđuje kaznu.
 
"Opšti sud stoga presuđuje da Gugl favorizuje sopstveni servis za kupovine u odnosu na konkurentske servise", navodi se u saopštenju suda.
 
Iz Gugla kažu da su 2017. izmenili tu praksu kako bi se uskladili sa odlukom Evropske komisije.
 
"Naš pristup uspešno funkcioniše više od tri godine, generišući milijarde klikova za više od 700 servisa za poređenje cena za kupovine", saopštio je Gugl.
 
Ovo je bila jedna od kazni u okviru napora evropskih regulatora da suzbiju uticaj američkog internet giganta na kontinentu. Nakon nje usledile su još dve antimonopolske kazne koje je komisija izrekla Guglu, u ukupnom iznosu od 8,25 milijardi evra (9,5 milijardi dolara), na koje je kompanija takođe uložila žalbe.
  • NSTulip

    24.11.2021 17:48
    @Nikola
    Vidis, ja sam kupio telefon i to nije bilo ni malo jeftino. Ocekujem da kada platim telefom i ukljucim ga da isti radi. Ne da moram da se prvo registrujem na Samsung nalog, pa onda da se registrujem na Google nalog i da pri tome moram da se saglasim sa nekim njihovim pravilima. Ugovor je po zakonu saglasnost volja. Nije niti moze biti validna situacija da sam ucenjen da prihvatim necija pravila da bih koristio uredjaj koji sam kupio. Racunar mogu da kupim sa nekoliko operativnih sistema, ili bez i jednog i posle po svojoj volji mogu da dodajem sta hocu. Telefon mi stigne sa jednim jedinim OSom i jos gomilu instaliranih aplikacija koje ne mogu da sklonim. Mislim da je potrebno proaktivno raditi da se onemoguci ova oligopolska situacija ili da se unapred traze sve saglasnosti pre nego se telefon kupi i ukljuci. Ako ja ne zelim da se posle saglasim, hteo bih da vratim telefon a to nije moguce.
  • Nikola

    11.11.2021 17:36
    @Dragan
    Može da nameće pravila, a vi imate slobodu izbora da ne koristite Android telefon, Gmail i ostale proizvode PRIVATNE kompanije Google. Koje naravno koristite besplatno. Pošto u životu ništa nije besplatno, kada ste aktivirali svoj telefon, ponuđeno vam je da prihvatite USLOVE besplatnog korišćenja operativnog sistema, DOBROVOLJNO prihvatanje uslova korišćenja je ponuđeno prilikom VAŠEG interesovanja da besplatno koristite i ostale proizvode kompanije Google. I vi ste prihvatili uslove, pošto ako ih ne prihvatite nećete biti u mogućnosti da koristite Android i ostale proizvode. Prihvatili ste, u zamenu za besplatno korišćenje, da kompanija analizira vašu aktivnost na internetu i prikazuje vam ciljane reklame, kompanija koje Google-u plaćaju reklamiranje i obezbeđuju PROFIT.
  • Dragan

    11.11.2021 16:13
    Aa
    Gugla treba odrati od kazni.Meni recimo nekad traže ako radim na desk top otvorim android da lotvrdim da sam to ja.Zatim kaže da će prisilno menjati otvaranje androida tj mora se uvesti njohov otvaranje u dva koraka.Ta kompanija je završila za sva vremena i treba je dokosuriti.Ne može kompanija iz SAD da nameće pravila bilo kojoj stranoj zemlji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.